hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Így csökkent a kórházak adóssága

A Népszava szerint egy könyvelési trükknek köszönhető, hogy augusztus végére kevesebb lett a kórházak adósságállománya.

Augusztus végére az egészségügyi intézmények tartozásállománya 27,4 milliárd forintra csökkent – tette közzé a Magyar Államkincstár (MÁK).

A Népszava szerint a mérséklődés oka, hogy egyrészt a kórházak egy összegben megkapták az év első négy hónapja után a Covid-ellátás költségeit, mintegy 9 milliárdot, amiből a jelek szerint tovább is utaltak a hitelezőiknek. Ez az adósságcsökkenés mintegy felét magyarázza. A további 9 milliárd tartozás pedig egy könyvelési trükkel tűnt el az összesítésből, mivel az orvosképző egyetemek augusztustól alapítványi formában üzemelnek, így a náluk felgyűlő egészségügyi adósság is kikerült az állami kimutatásból.

A nagy megyei kórházaknak és a Covid-ellátó centrumoknak csökkent jelentősen az adósságuk. Az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézetnek a 315 milliós tartozása például 8 millióra csökkent. A másik nagy Covid-centrumnak, a Dél-pesti Centrumkórháznak – az egykori Szent Lászlónak – pedig 491 millióról 131 millióra apadt az adóssága.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a lapnak azt mondta, egyelőre nem tudni, milyen számlákat egyenlítettek ki a kórházak, mert a szövetségükhöz tartozó tagvállalatok nem jelezték, hogy az intézmények elkezdték volna fizetni a lejárt tartozásaikat.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink