hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Így áll az Egészséges Budapest Program

2020-ban újabb 40 milliárd forint a budapesti egészségügyi fejlesztésekre, írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Csaknem 20 budapesti és Pest megyei kórház, valamint szakrendelő esetében kezdődött meg a közelmúltban a kivitelezéshez szükséges tervdokumentáció elkészítése az Egészséges Budapest Program (EBP) infrastrukturális fejlesztéseinek keretében. A több mint 700 milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztési programban eddig csaknem 5000 sebészeti, anesztéziás, képalkotó, valamint kardiológiai, nőgyógyászati, rehabilitációs-terápiás, szemészeti és laboreszközt vehettek birtokba az intézmények.

Budapest és Pest megye történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztési programjában folytatódik az érintett 4 centrumkórház, 11 országos gyógyintézet, 13 társkórház és 32 szakrendelő infrastrukturális, orvostechnológiai és informatikai fejlesztése. A kilenc évig tartó korszerűsítési programra a Kormány 2017-ben 40 Mrd Ft-ot, 2018-ban 30 Mrd Ft-ot biztosított. Az idei büdzsében 41,9 Mrd Ft jut az EBP-re, 2020-ban pedig 40 Mrd Ft-ból folytatódik majd a Program. Eddig összesen mintegy 245 Mrd Ft hazai és uniós forrásról született döntés.

Az Egészséges Budapest Program a kórházak, országos intézetek és szakrendelők diagnosztikai és terápiás műszerparkjának, valamint informatikai eszközparkjának megújítását is zászlajára tűzte 2026-ig.

Az orvostechnológiai fejlesztések keretében az elmúlt időszakban több mint 4200 sebészeti eszközzel (műtőasztalok, nagyfrekvenciás sebészeti vágókészülékek, C-íves sebészeti röntgen képerősítők, szemészeti operációs mikroszkópok, defibrillátor készülékek, betegőrző monitorok); 337 db anesztéziai géppel (159 db lélegeztető gép és 178 db altatógép) és 20 képalkotó berendezéssel (DSA, CT, MRI, röntgen;) gazdagodtak az intézmények.

Mindezeken felül több mint 600 traumatológiai ágy, több száz endoszkóp, EKG, Holter, kardiológiai, nőgyógyászati, rehabilitációs-terápiás, szemészeti és laboreszköz, valamint ultrahang készülék került a budapesti és a Pest megyei kórházakba.

Az elmúlt hónapokban eddig nem látott hardverfejlesztés is zajlott: eddig több mint 12 000 informatikai eszköz (szerver, PC, laptop, tablet és nyomtató) beszerzése valósult meg, biztosítva, hogy a régió teljes kórházi informatikai parkja lecserélődjön az év végére.

Az infrastrukturális fejlesztések keretében a közelmúltban 17 kórház és szakrendelő esetében – köztük az Országos Onkológiai Intézetben, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban, az Uzsoki Utcai Kórházban és Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban – kezdődött meg a kivitelezéshez szükséges tervdokumentáció elkészítése.

Mindezeken túl tavaly év végén lezajlott két centrumkórház tervpályázatának eredményhirdetése, az Észak-Közép-budai Centrumkórház tervezésről szóló közbeszerzési eljárás pedig még idén novemberben megjelenik.

cimkék

EBP
hirdetés

Könyveink