hirdetés
2023. január. 27., péntek - Angelika.
hirdetés

Idén 3300 gyermek jutott ingyenes fogászati szűréshez

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szűrőbuszában 10 vidéki városban és Budapesten 3300 gyerek fogait vizsgálták meg ingyenesen.

Már 27 éve védi a gyerekek fogait az NGYSZ annak az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőnek a segítségével, amelyet az OTP Bank adományozott erre a célra 1995-ben. Budapest mellett Jászberényben, Gyulán, Balatonfenyvesen, Biharnagybajomban, Bábolnán, Telkiben, Hencidán, Fóton, Szentpéterszegen és Makón végeztek szűrést.

Az idei – elsősöktől a nyolcadikosokig végzett szűrésnél sok gyereknél találtak lyukas tej- és maradófogat. Gyakoriak voltak a fogkövek és foghiányok is. Teljesen ép fogazatot nagyon kevés gyereknél találtak - írták az összegzésben, hozzátéve, ehhez nagy mértékben hozzájárul a cukor, a chips, és a szénsavas üdítőital mértéktelen fogyasztása. Az is kiderült, hogy a gyerekek nem esznek elég gyümölcsöt, zöldséget, kevés vizet isznak, és a fogápolási szokásaik is helytelenek. Sok helyen az orvosok azt tapasztalták, hogy fogmosás helyett csak szájvizet használnak a gyerekek, ami nem válthatja ki a mechanikai fogtisztítást.

A fogorvosok arra figyelmeztetnek: ha már a tejfogak nagyon rosszak, a maradandó fog is károsodhat. Ezért azt tanácsolják, hogy a kötelező iskolafogászati szűrés után érdemes fogorvoshoz is elvinni a kicsiket.

A fogászati szűrés mellett elindult az NGYSZ szájhigiéniáról és biztonságos netezésről szóló oktatási sorozata, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárságának támogatásával. Ennek részeként a  leghátrányosabb helyzetben lévő gyerekek száj- és mentálhigiénés oktatást, illetve táplálkozási tanácsokat kapnak 45 percben, illetve megtanítják a gyerekeknek, szülőknek, tanároknak a digitális tér biztonságos használatát.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés

Könyveink