hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Húsz százalékos emelést kérnek az OEP-től

Budapest és a Balaton turizmusa mellett az ország turizmusának a harmadik meghatározó lába az épített fürdőkre épülő fürdő- és gyógyturizmus – mondta a Magyar Fürdőszövetség elnöke.

A szövetség kiemelt célja, hogy az OEP-finanszírozott, a fürdőkben elérhető gyógyászati szolgáltatások támogatási összege 20 százalékkal emelkedjen – mondta Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke az MTI-nek. Jelenleg az OEP-támogatás az összes gyógykezelés önköltségének alig több mint egyharmada. A további részt a szolgáltatást igénybevevő betegek térítése és hozzájárulása adja, a hiányzó költségrészt a fürdők más üzletágaik eredményéből pótolják.

Czeglédi Gyula ezt a helyzetet tarthatatlannak nevezte, és beszámolt arról, hogy a rendezés érdekében az egészségügyi kormányzathoz fordultak. Kezdeményezésükre Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár egyetértéséről biztosította a szövetséget, azonban jelezte: a jövő évi költségvetésben más szempontok erőteljesebben érvényesültek.

Az ügyvezető elnök szerint a probléma ismét előtérbe kerül az állami egészségügyi szektor nagyarányú bérnövekedését követően, kezelhetetlen állapotokat fog eredményezi, hiszen a gyógyfürdőkben is egészségügyi végzettségű dolgozók dolgoznak. A szövetség továbbra is a 20 százalékos támogatási díj emeléséhez szükséges forrás előteremtésében látja a megoldást, hogy a fürdőszolgáltatók is már 2017-ben érzékelhető béremelést tudjanak végrehajtani az egészségügyi munkavállalóknál.

Az egészségügyi kezeléseket végző terapeutákból, szakorvosokból a fürdőszektorban is hiány van, az üzemeltetők egyre nehezebben találnak szakembereket. Jellemző, hogy a fürdőket elhagyó dolgozók nem másik szolgáltatóhoz szegődnek, hanem szakmát és ágazatot váltanak, és egyre többen közülük külföldön helyezkednek el.

A Magyar Fürdőszövetség előzetes adatai szerint az idei nyári főszezonban két százalékkal magasabb árbevételt értek el a magyarországi fürdők, miközben a vendégforgalom a múlt évhez hasonlóan alakult. A szövetség szeretné elérni, hogy a fürdőszolgáltatások bekerüljenek a kedvezményes áfakörbe, illetve a szálláshely-szolgáltatással és a vendéglátással együtt tartósan benn is maradjanak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink