hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Horváth Ildikó az egyetemek átadásáról

Nagy tempóban folyik a munka, sem a betegek, sem a hallgatók nem éreznek majd semmit a változásból – mondta a MedicalOnline-nak az egészségügyért felelős államtitkár.

A kormány döntött arról, hogy a felsőoktatás irányítását az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) rendeli – jelentette be a múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mindez érinti az orvos- és egészségügyi felsőfokú képzést is, hiszen a hallgatók oktatásának színterei a klinikák és az egyetemi oktatókórházak.

Attól, hogy a „tulajdonos” változik, a munka folyik ugyanúgy tovább – mondta a MedicalOnline-nak Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Folyamatosak az egyeztető tárgyalások, és jó az együttműködés az ITM és az Emmi között, ami biztosítja, hogy zökkenőmentes legyen az átadás.

Az egészségügyi képzés eddig is kettős felügyelet alatt működött – emlékeztetett a szakpolitikus –, hiszen a gyógyítás 15 százaléka az egyetemeken zajlik, az orvosok és egészségügyi szakdolgozók oktatásában pedig az egészségügy 60 százaléka veszt a klinikákon, oktatókórházakon és oktatóosztályokon keresztül. Ez is mutatja, hogy ez a két terület erősen összefonódik, ugyanakkor a mostani átalakulás az előrelépés, továbbfejlődés lehetőségét is magában hordozza.

A felsőoktatás egy egységként kerül át az ITM-be, az államtitkár nem lát okot komoly, törvényi szintű változtatásokra. Bár nagy tempóban folyik a munka, hogy szeptember 1-jével megvalósuljon az átszervezés, azonban ettől a szolgáltatások mind a felsőoktatás, mind pedig az egészségügy esetében változatlanok maradnak, így az átszervezést sem a hallgatók, sem a betegeknek nem érezik meg. Horváth Ildikó szerint előremutató, összehangolt munka folyik a kormányon belül.

Mi örülünk – válaszolta lapunk vonatkozó kérdésére dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

– Az egyetem szempontjából az átszervezés járható út, bízunk benne, hogy ennek nyomán lényegesen jobb lehetőségeink lesznek, továbbfejlődik az egészségipari részvételünk. Az egyetemeknek jó lesz, én hiszek benne – fogalmazott a rektor, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az előző felállás is megfelelt, hiszen az orvosképzés legutóbb két államtitkárság alá tartozott, most pedig – ahogyan a korábbi évtizedekben – ismét két minisztérium felügyeli majd.

Merkely Béla a Semmelweis Egyetem jövőjéről, fejlesztési elképzeléseiről, a hazai egyetemek bevonásával készülő curriculum-reformról beszélt egy csütörtöki konferencián. Elméleti alapokra építő, kompetencialapú, a klinikai gyakorlatot előtérbe helyező, a team-munkára felkészítő oktatást céloznak meg, tematikus, blokkosított, kiscsoportos képzés keretében. Az elképzelések szerint az első és második évfolyamon szerzett elméleti alapokra építkezve a harmadévben a preklinikum kerül fókuszba, amit a negyedik évtől követ a klinikum, mert álláspontjuk szerint a gyógyítást a betegágy mellett kell megtanulni. Elmondta azt is, hogy az SE célul tűzte ki, hogy a világ első száz, valamint Európa első öt gyógyító tudományokkal foglalkozó egyetemeinek egyike legyen.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink