hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Horváth Ildikó: tömegeket lát el kiválóan az egészségügy (Bővítve...)

Fontos, hogy az egészségügy nyugodtan, kiszámíthatóan, szinte észrevétlenül működjön – mondta az ágazatért felelős államtitkár a HírTV-ben.

Izgalommal fogadta a felkérést, amelyre kihívásként tekint, és úgy érzi, érdemes „odatennie magát” – így reflektált a két napja államtitkári kinevezést kapott Horváth Ildikó a HírTV-ben arra a kérdésre, miért vállalta el a felkérést. Mint mondta, jó együttműködésre számít a tárcavezető Kásler Miklóssal, akinek tisztelettel figyelte 24 éves intézményvezetői munkáját.

A kórházi fertőzésekkel kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt, fontosnak tartja, hogy transzparens és átlátható legyen az ezzel kapcsolatos adatszolgáltatás, szerinte Magyarországon ez a jellemző, hiszen pontos kimutatás áll rendelkezésre erről. Az infekciókontroll-tevékenységet kiválóan, szervezetten és jól végezzük, a terület megújuló szabályozása további pozitív támogatást nyújt ehhez.

Az egészségügyben társadalmi békére van szükség, hiszen fontos, hogy az ágazat nyugodtan, kiszámíthatóan, a lakosság számára elégséges információt adva, olajozottan, és szinte észrevétlenül működjön. Az államtitkár szerint a magyar rendszer jelentős mértékben most is így működik, csak kevésszer hangzanak el a jó hírek, pedig az intézmények tömegeket látnak el hibátlanul, csak ezeket az eseteket „nem szoktuk megmutatni”.

A hazai egészségügyi rendszer alapját a stabil társadalombiztosítás adja, amely mindenkinek garantálja az ellátást, azt azonban elismerte, hogy a nyugodt működést konszolidációtól konszolidációig tartó éves időszakok nem biztosítják. Mint fogalmazott, érdemes újabb erőfeszítést tenni arra, hogy egy év alatt kidolgozzanak egy olyan koncepciót, amely lehetővé teszi egy kiszámítható finanszírozási rendszer bevezetését 2020-tól.

Fontos, hogy a társadalom az egészsége szempontjából is megélje a biztonságát – ezt már az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában mondta az egészségügyért felelős államtitkár.

Hangsúlyozta: ez azt jelenti, hogy mindenki nyugodtan dolgozhasson, tanulhasson, élvezhesse a nyugdíjas éveket abban a tudatban, hogy számíthat az egészségügyi ellátórendszerre, ha segítségre szorul. Ezt lépésről-lépésre lehet elérni. A politikus rámutatott, mindennek alapját jelentheti a megelőzés, az egészségtudatosság fejlesztése, annak tudatosítása, hogy mi saját magunk is tehetünk az egészségünkért. Ilyen például  jegyezte meg , ha lift helyett gyalog megyünk fel az ötödikre. Szerinte a kormány prevenciós intézkedései nyomán már látszanak az eredmények, hiszen 2010 óta nő a várható élettartam.

A prevenció melletti másik pillér  folytatta Horváth Ildikó  az egészségügyi ellátórendszer megnyugtató működése, amelyet a leggyakoribb halálokok, a szív- és érrendszeri, a daganatos megbetegedések és a stroke kezelésére kell koncentrálni. Arról is szólt: nagyon fontos, hogy a sürgősségi ellátást csak azok vegyék igénybe, akik rászorulnak erre. Ezért első lépésként szükséges egy telefonos szolgálat felállítása, amely a megfelelő helyre irányítja a betegeket.

(forrás: HírTV, MTI)
hirdetés

Könyveink