hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Horváth Ildikó az új egészségügyi államtitkár

Horváth Ildikó tüdőgyógyászt, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet orvosigazgatóját nevezte ki egészségügyért felelős államtitkárnak az államfő.

A parlamentben kedden felolvasták Áder János átiratát, miszerint a köztársasági elnök a miniszterelnök javaslatára október 16-ától kinevezte Horváth Ildikót az Emmi államtitkárává.

Prof. Dr. Horváth Ildikó

Prof. dr. Horváth IldikóA Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 1988-ban, summa cum laude szerzett diplomát. Az MTA ösztöndíjasa, majd Fogarthy ösztöndíjjal 3 évig a National Institutes of Health, Bethesda, U.S.A., vendégkutatója, később 18 hónapig az Imperial College, London, Anglia vendégkutatója volt. 1998-ban szerezte meg az orvostudomány kandidátusa, PhD, majd 2002-ben az MTA doktora címet. Pár évvel később habilitált és 2011. óta egyetemi tanár.

A klinikai munka mellett nemzetközileg elismert, rangos alap- és alkalmazott kutatást, kutatásfejlesztést folytat, citációinak száma 4100-nál több, Hirsch indexe 32, 10 PhD hallgató témavezetője volt. Kutatási témája elsősorban biomarker kutatás asztmában, COPD-ben és tüdőrákban. Emellett tüdőgyógyász szakorvosként végez klinikai munkát és aktívan részt vesz az egyetemi graduális és posztgraduális oktatásban.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben stratégiai igazgató és a XIV. Tüdőosztály osztályvezetője. Több mint 200 szakmai konferencia meghívott előadója, szekcióelnöke volt, hazai és nemzetközi könyvek fejezeteinek írója. Az Európai és Magyar Tüdőgyógyász Társaságok elnökségi tagja, a MOTESZ alelnöke. Több nemzetközi szakértői testület vezetője és/vagy tagja. Elnökségi tagja az Európai Bizottság Scientific Panel for Health stratégiai tanácsadó testületének. Szakmai munkája elismeréseként elnyerte az MTA Bolyai-ösztöndíját, az MTA Simonyi-díját, Loreal-UNESCO „Nőkért és a tudományért díjat”, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Korányi-gyűrűjét és az Allergológiai és Légzéspathológiai Szekció Miskovicz-díját valamint a Batthyanyi-Strattmann díjat.

 Horváth Ildikó lapunkban is publikált, korábbi írásait COPD és komorbiditások, valamint A COPD inhalációs kezelésének személyre szabott optimalizálása címmel olvashatja a MedicalOnline-on.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink