hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Horváth Ildikó: A kormány nem készül kórházbezárásokra

A kormány nem készül kórházbezárásokra, a célja az, hogy jobbá tegye a betegek és az egészségügyi dolgozók körülményeit, közölte az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Horváth Ildikó azt mondta, Gyurcsány Ferenc kormánya 2006-2007-ben kórházakat zárt be, ötezer egészségügyi dolgozót bocsátott el, elvett az orvosoktól egyhavi fizetést, és szétverte az országos intézetek nagy központjait is. Az ellenzék most is ezzel oldaná meg a problémákat, vélekedett az államtitkár. Hozzátette, 2010 után az új kormányzat csökkenteni tudta ezeket a károkat. Utalt arra is, hogy az Egészséges Budapest Programban szerepel a mintegy egymillió ember ellátására alkalmas dél-budai szuperkórház. Fontosnak nevezte az új, korszerű intézmény megépítését.

Horváth Ildikó az M1 aktuális csatornán arról beszélt: a kormány célja, hogy napról napra jobb színvonalú legyen az egészségügyi ellátás. Ennek érdekében hozták létre az alapellátás megerősítését szolgáló Három generációval az egészségért és a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű programot, amelynek keretében szűrőbuszok mennek olyan településekre, ahonnan nehezebb bejutni a szűrőközpontokba. A fejlesztési célok között említette, hogy az alapellátásban egyre több járóbeteg-ellátáshoz tartozó vizsgálatot lehessen elvégezni, például ultrahangos és CT-vizsgálatokat, valamint kisebb, altatás nélküli sebészeti műtéteket, tette hozzá.

Az államtitkár ismertetése szerint egy éve indult el az országban a vastagbélszűrési program, amelynek köszönhetően 415 embernél diagnosztizálták a betegséget időben, akiknek kisebb beavatkozással meg lehetett menteni az életét.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink