hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Honvédkórház: méltatlanok a támadások

Sokszor európai hangnemhez méltatlan módon, hazugságokkal, csúsztatásokkal támadták a Honvédkórházat – közölte a Magyar Időkkel Kun Szabó István, a Honvédkórház parancsnoka.

A vezérőrnagy nagy eredménynek tartja, hogy idén az Egészséges Budapest program részeként 3,4 milliárd forintos eszközbeszerzést hajthattak végre, amelyből, többek között, korszerű gyógyszeradagoló érkezett, és más forrásból új járóbeteg-irányítási rendszer is működhet az intézményben. Eközben 1,6 milliárd forinttal sikerült csökkenteni a kórház adósságát is. Azokra a kritikákra reagálva, hogy a kórház túlterhelt, mert háziorvosi ellátás is működik és szakrendelés is folyik az intézményben, a parancsnok elismerte: 2006–2007-ben nagyon ­rossz döntés született, amikor összevonták a vasútegészségügyet, a BM Kórházat, a NAV, a Honvédelmi Minisztérium dolgozóinak és hozzátartozóik ellátását, valamint egy területi normál ellátottsági kört. Ez ugyanis rendkívül nehéz helyzetbe hozta a Honvédkórházat és intézményeit. Mint kifejtette: feleakkora létszámmal, feleakkora ágyszámmal ugyanakkora területet kellett ellátni, és ez a mai napig gondokat okoz a kórháznak.

A Honvédkórháznak nemcsak az egyenruhások ellátása a feladata, hanem csaknem másfél millió területi alapon ellátott civil is hozzájuk tartozik, itt kap szakorvosi ellátást a teljes észak-pesti régió. A leterheltségüket fokozza, hogy ­például a XIII. kerületben egyáltalán nem megoldott a NEAK-finanszírozott krónikus betegek ellátása – mutatott rá a vezérőrnagy. Ezenkívül évente ötvennégyezer beteg jelentkezik a sürgősségi osztályon is.

A sürgősségi osztályról az elmúlt négy évben 204-en távoztak, de ez nem azt jelenti, hogy ennyi orvos hiányzik a rendszerből, hiszen közben pótolták a távozók egy részét, az intézmény egészére pedig ez az elvándorlási arány nem érvényes. Szep­temberben viszont olyan helyzet állt elő, hogy újra kellett gondolni a sürgősségi osztály működését. Jelenleg az újjáépítés folyik: a sürgősségire összesen tizenhat orvos és tizenegy mentőtiszt érkezett.

Arra reagálva, hogy a Honvédkórháznak jelenleg nincs radiológusa, a tábornok felhívta a figyelmet: a radio­lógushiány szintén országos probléma. A Honvédkórház külső és belső vizsgálatot folytatott le a kérdésben, és arra az eredményre jutott, hogy a Honvédkórház székhelyére kell koncentrálni a teljes radiológiai és képalkotó rendszerüket, hogy itt huszonnégy órában biztosított lehessen ez az ellátási forma.

A teljes írás

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink