hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Hogyan döntenek az egészségünkről a nők?

Hazánkban a családon belül többnyire a nők gondoskodnak az étkezésekről, tartják rendben az otthont, figyelnek oda a gyermek- és idősgondozásra, és az is jellemző, hogy a nők hozzák az egészségügyi döntéseket, az ő kezükben van az egészségmenedzsment. Egy friss magyar kutatás arról számolt be, hogy a nők leginkább a szakértelmet, az orvos személyét és az elérhető szabad időpontokat tartják szem előtt, amikor magánorvost vagy magánorvosi ellátást választanak maguknak vagy szeretteiknek.

A köztudatban egyre nagyobb figyelmet kap, hogy a napi munkájukon felül a nők mennyi extra tevékenységet végeznek, hogy a családjuk jól működjön, odafigyelnek, hogy étel kerüljön az asztalra vagy az iskolatáskákba, tiszta zoknik kerüljenek a fiókba vagy éppen megfelelő időpontban fussanak ki a születésnapi üdvözletek a rokonoknak. A KSH is rendszeresen méri[1] a háztartási, úgynevezett önkéntes vagy láthatatlan munkát, melyet a nők végeznek. Egyik megállapításuk szerint a férfiak akkor végzik a legtöbb háztartási munkát, ha egyedül élnek, míg a nők láthatatlan munkája a családtagok számával arányosan növekszik.

Egy 2020-as nemzetközi kutatás feltárta[2] azt is, hogy a mindennapok észrevehetetlen koordinálásán felül a nők tartják számon és intézik a család egészségmegőrzésével vagy éppen kezelésével, gyógyításával kapcsolatos teendőket is. Az adatokból megtudhattuk: az anyák 79 százaléka számolt be arról, hogy általában ők választják ki gyermekeik orvosát, míg csupán az apák 22 százaléka jelezte, hogy ők felelősek ezért a döntésért. Az anyák 77 százaléka mondja, hogy általában ő viszi gyermekét az orvoshoz. Függetlenül attól, hogy házasok vagy vannak-e gyermekeik, a nők 59 százaléka hoz egészségügyi döntéseket mások számára.

Az RMC Clinics és a Behive Consulting friss, reprezentatív[3] kutatást végzett a budapesti, magánegészségügyi szolgáltatást már igénybe vett nők körében, melyből kiderült, hogy mely faktorok a legfontosabbak az egészségügyi döntések meghozatalában. „Nem csak a nemzetközi kutatás, de saját szolgáltatói tapasztalataink is azt mutatták, hogy az egészségügyi döntések elsődlegesen a női pácienseinket foglalkoztatják", mondja el dr. Csermely Gyula, az RMC Clinics alapító orvosa. "Olyan egyszerű statisztika is ezt támasztja alá, minthogy pácienseink 65 százaléka hölgy. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy megvizsgáljuk, mely szempontok azok, melyek a legfontosabbak a család döntéshozóinak.”

Amikor magánegészségügyi szolgáltatást választanak, a nők számára a szakértelem (több mint 87 százalék), a kezelőorvos személye (68 százalék), az elérhető időpont (60 százalék), és szinte azonos horderővel a szolgáltatások széleskörű volta (59 százalék) és az ár-érték arány (58,8 százalék) befolyásolja a döntést. A további figyelembe vett szempontok a fontosság sorrendjében: a vizit hossza (51 százalék), az árak (43 százalék), a klinika hírneve (33 százalék) és lokációja (33 százalék).

Az eredmények elemzéséből kiderült, hogy a nők számára fontosabb a kezelőorvos személye, de a vizsgálat hossza is jobban számít nekik, mint a férfiak esetében – értelmezi dr. Csermely Gyula. – A kutatás arra is rávilágított, hogy a nők azok, akik nyitottabban fogadják vagy éppen meg is fogadják az orvosok tanácsait, ajánlásait, és nyitottabbak rá, ha további kezelést vagy vizsgálatot javasol a kezelőorvos, akár más szakterületről is.

Érdekesség továbbá, hogy a döntési szempontok sorrendje változik az édesanyák esetében, akár maguknak, akár gyermeküknek választanak kezelést vagy vizsgálatot. Esetükben is a szakértelem (több mint 87,5 százalék) és a kezelőorvos személye (68,6 százalék) áll a lista élén, azonban esetükben az ár-érték arány (62,8 százalék) is nagy szerepet játszik a döntésükben.

„Azt is megállapítottuk, hogy az édesanyák még nyitottabbak a további javasolt vizsgálatokra és arra, hogy a vizit után is érdeklődjünk a hogylétük felül vagy felhívjuk a figyelmüket egy-egy közelgő szűrővizsgálatra" – emeli ki az RMC Clinics alapító orvosa. – Ezekre például a férfiak kevésbé nyitottak.

A magyar családokban a nők az életközösség szervezőközpontjai, ők foglalkoznak legtöbbet a családtagok testi-lelki szükségleteivel és pénzügyminiszterek egyben, vagyis a családi költségvetés kezelői. Szerteágazó családi felelősségi körük visszatükröződik a döntéshozatali mechanizmusokban is, melyeket használnak. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a legjobb orvost szeretnék, a lehető leghamarabb és a legjobb áron. Ezen felül olyan intézményt részesítenek előnyben, ahol egyengetik a betegutat, adott esetben tovább irányítják házon belül a beteget. A nők és anyák ezzel időt spórolnak és a legjobbat tudják tenni a családtagok egészségének megőrzéséért.

A kutatásról:

A BeHive Consulting 2022-ben az RMC Clinics megbízásából végzett kvantitatív kutatása reprezentatív a magánegészségügyi szolgáltatást már igénybe vett, budapesti, felnőtt lakosságra. A magyar alapítású BeHive Consulting a régió egyik első viselkedéstudományi tanácsadó cége, mely a pszichológiát, közgazdaságtant és idegtudományt ötvözve kutatja és kínál megoldásokat arra, hogyan hozhatunk jobb, hatékonyabb döntéseket.



[3] A kutatás reprezentatív a magánegészségügyi szolgáltatást már igénybe vett, budapesti, felnőtt lakosságra.

(forrás: Flow pr)
hirdetés

Könyveink