hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Hevesi és borsodi járásokban haltak meg legnagyobb eséllyel a covidosok

Megkapta a 444 a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK), mennyien haltak meg koronavírusban az ország különböző településein a járvány kezdetétől a tavalyi év végéig.

Nyolc olyan járás van az országban, ahol százezer lakosra vetítve közel 600-an vagy annál többen haltak meg covidban. Nagy részük az ország északi részén található (balassagyarmati, szécsényi, salgótarjáni, pétervásárai, ózdi), de ilyen még a mezőtúri és a sümegi járás is. Ehhez képest Budapest északi agglomerációjában és néhány más járásban (például a pécsváradiban vagy a kapuváriban) csak 200 körül alakult ez a szám.

Bonyolítja a dolgot, hogy azokról a településekről nem kaptak adatokat, ahol hárman vagy annál kevesebben haltak meg. Így 1600 áldozat kimaradt a statisztikából, egyelőre nem tudjuk, ők az ország melyik részén éltek.

Az NNK szerint ilyen alacsony számok mellett félő, hogy helyben beazonosíthatók lennének az érintettek. Ez azért furcsa, mert egy korábbi időszakra, 2021 szeptemberével bezárólag már kiadták ezeket az adatokat a K-monitornak, itt bárki megnézheti őket. A laphoz hasonlóan a K-Monitor is kérte a frissebb számokat, de ők sem kapták meg, ezért pert indítottak a hivatal ellen.

Addig is, amíg nyilvánosságra hozzák, a kimaradó településeken a korábbi, szeptemberi halálozást vették figyelembe. Ezzel a módszerrel 1600 helyett csak 545 áldozat hiányzik a statisztikából. (További becslésekkel ezt 251-re csökkentettük, ami már nem sokat változtatott az összképen.) Kikérték a fertőzési adatokat, mivel alapesetben ezek sem nyilvánosak. Itt is az a helyzet, mint a halálozásnál: a 4-nél kisebb esetszámokat nem kapták meg az NNK-tól. Országosan így is majdnem 1 millió 260 ezer fertőzött szerepel a statisztikában, 3300-zal több, mint amennyiről annak idején, december 31-én beszámoltak.

A valóságban tehát az eddig ismertnél több fertőzöttet regisztráltak 2021 végéig.Feltételezhetően azért van eltérés, mert utólag tisztították az adatokat, legalábbis erre hivatkozva nem adtak ki például idei települési számokat.

A lap szerint a Heves megyében található pétervásárai járásban volt a legmagasabb a halálozási arány, majdnem 6,5 százalék. Az ózdi, szikszói, enyingi és gyomaendrődi járásokban is meghaladta az 5 százalékot. Ugyanakkor Pécs környékén és a kapuvári járásban a 2 százalékot sem érte el, amire az ország keleti részén is találunk példát, a tiszaújvárosi járást.

A Corvinus Egyetem kutatói a márciusi adatok alapján arra jutottak, ott haltak meg nagyobb eséllyel a covidosok, ahol

  • magasabb a munkanélküliség (ez pedig jól mutatja, milyen a lakosság egészségi állapota),
  • már a járvány előtt nagyon leterheltek voltak a kórházak (ezekben a térségekben az is nagyban befolyásolta a halálozást, hogy mennyi ápoló dolgozott a háziorvosok mellett).

A települési adatok, ahogy megkaptuk az NNK-tól, itt és itt találhatók.

A teljes elemzést ITT olvashatja

(forrás: 444.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink