hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Hatályos a járványügyi készültségről szóló jogszabály

Megjelent a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény, valamint a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben szerdán este.

Az Origo információi szerint szerdai ülésén a kormány döntést hozott arról, hogy eltörli a nyugdíjasok vásárlási idősávját. A járványügyi készültségről szóló rendelet éjfélkor életbe lépett, és ez már nem tartalmazza a vásárlási időkorlátot, tehát az megszűnt.

A lap értesülései szerint a maszkhasználat kötelező marad az üzletekben és a tömegközlekedésen.

Éjfél előtt megjelent a járványügyi készültségről szóló rendelet a Magyar Közlönyben, és éjfélkor hatályba is lépett. A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvény kihirdetésével a kormány lehetőséget kap arra, hogy az országos tisztifőorvos javaslatára, a miniszter előterjesztése alapján egészségügyi válsághelyzetet rendeljen el, amely járványügyi készültségnek minősül. Ennek idején a betegek ellátása az egészségügyi válsághelyzeti ellátás keretében történik.

Az egészségügyi válsághelyzet legfeljebb hat hónapig tarthat, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja.

(forrás: MTI/Origo)
hirdetés

Könyveink