hirdetés
2021. szeptember. 18., szombat - Diána.
hirdetés

Hamarosan elérhető lesz az EESZT-ben az idegennyelvű igazolás

A védettségi igazolványok utazáshoz szükséges idegennyelvű igazolásával kapcsolatban továbbra is folyamatosak az egyeztetések, írja a Weborvos.

a külföldre utazáshoz idegennyelvű oltási igazolásokat kérnek a beoltottak, ám teljes a zavar a kiadás körül, ezért a HaOSZ és a MOK is igyekszik tisztázni a helyzetet.

Még pünkösdkor a HaOSZ azt írta, hogy gőzerővel dolgoznak azon, hogy másnapi, kedd reggeli rendelések kezdetéig egy egységesen alkalmazható eljárásrendet tudjanak közre adni az utazáshoz szükséges védettségi igazolványok idegen nyelvű igazolásával kapcsolatban, ám mint a mai körlevelükből kiderül, egyelőre nem sikerült dűlőre jutniuk.

A helyzet legoptimálisabb kezelését elősegítő megoldás az informatikai fejlesztés. Ez a legfrissebb információik szerint megkezdődött, valószínűleg egy-két héten belül mindenki számára elérhető lesz az EESZT-ben az idegennyelvű igazolás. Segíti a megoldást továbbá, hogy július 1-jéig európai uniós applikációt fejlesztenek. Ha minden jól halad, akkor az utazások tömegessé válása előtt már minden igénylő számára elérhető lesz online az oltási igazolás a kívánt idegen nyelven.

Addig azonban valahogy kezelni kellene az oltási igazolások kiadásának meglehetősen komplex kérdését. Például nincs döntés abban a kérdésben, hogy az oltópontokon beadott oltások idegen nyelven történő igazolására a háziorvosnak van-e joga; térítési díj ellenében adhatja-e ki a háziorvos az igazolást; ha igen, akkor mennyiért?

Annyi könnyebbség azért van, hogy a május 17-e után kiadott igazolások már idegennyelvűek is, sőt: ingyenesek. Ennek fényében azonban joggal vetődik fel, hogy miért kellene akkor a korábban oltottnak az igazolásáért térítési díjat fizetnie. A háziorvosok viszont a többlet adminisztrációért térítési díjat kérnének a Weborvos információi szerint.

A jogi szabályozás sem segít, ugyanis a térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásokról szóló 284/1997-es kormányrendelet egyik sorába sem illeszthető igazolásról van szó: nem vizsgálat vagy szakvéleményezés történik, csupán egy igazolás kiállítása.

A HaOSZ szerint rendezni kellene a kérdést a kamarai díjtétel-ajánlásban is, ugyanakkor annak frissítése időigényesebb folyamat, emiatt eltelhet annyi idő, hogy addigra elérhetővé válik az EESZT-ben a dokumentum.

Arra egyelőre azonban nincs válasz, mi a teendő a most utazni szándékozókkal. A HaOSZ azt a tájékoztatást kapta, hogy folynak az egyeztetések, és amint a jogászoktól, közigazgatásban dolgozó szakemberektől meg tudják, mit lehet tenni, azonnal tájékoztatják a háziorvosokat, írja a Weborvos.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink