hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A kormány szerint semmi szükség járványvédelmi intézkedések bevezetésére

Ha lesz uniós pénz, lesz orvosi béremelés

A kormány tartja magát az orvosi béremelés törvénybe foglalt ütemezéséhez, azonban ha az ágazat más egyezségre jut, azt is elfogadja – hangzott el a kormányinfón.

Magyarország gazdasági helyzete stabil és erős, a költségvetés bevételei nőnek, a növekvő kiadások fedezéséhez szükséges intézkedéseket a kormány megtette, a költségvetési hiánycélt idén és jövőre is tartani fogjuk – nyitotta a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Technikai megegyezés esetén is csak ősszel érkezhetnek meg azok az uniós források, amelyek többek között az egészségügyi és pedagógusbérek emeléséhez szükségesek. Hazánk készen áll a megállapodás lezárására az Európai Unióval, és miután a kormány az Európai Bizottság minden feltételét elfogadta, nincs akadálya a pénz utalásának – jelentette ki a politikus.

Köt bennünket a Magyar Orvosi Kamarával kötött megállapodás, az állam attól elállni nem kíván, és forrásokat sem von el az egészségügytől – fejtette ki a kabinetminiszter. Bár vannak – köztük az egészségügyért felelős államtitkár, Takács Péter –, akik szerint jobban is el lehet osztani az orvosi béremelésre szánt összeget. Amennyiben az ágazat az orvosi béremelés harmadik ütemének elosztásával kapcsolatban egyezségre jut, a kormány azt is elfogadja.

Az elmúlt évtized legnagyobb béremelését az egészségügyben hajtotta végre a kormány, a szakdolgozói fizetések 72 százalékkal emelkedtek – folytatta a szakdolgozói bérek emelésére vonatkozó kérdésre válaszolva. Hozzátette azonban azt is, hogy bár az áldozatkész munka lényegesen magasabb díjazást érdemelne, a háború és gazdasági helyzet miatt egyelőre az elért eredmények megőrzésére kell törekedni.

A kormány mindent megtesz azért, hogy mindenütt biztosítsa a megfelelő ellátást – válaszolt Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy ellensúlyozzák-e a forintgyengülést az egészségügyben, majd kifejtette azt is, tavaly 86 milliárd forintos többlettel zárt a kassza, így egyelőre nincs szükség többletpénzre.

Semmi szükség nincs óvintézkedések bevezetésére a koronavírus-járvány miatt, a fertőzések száma minimális – mondta újságírói felvetésre reflektálva a miniszter, bár arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a kormányülésen szóba kerültek-e egyáltalán a járvánnyal kapcsolatos kérdések.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. MTI/Illyés Tibor
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 7-én. MTI/Illyés Tibor

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink