hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

"Nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést"

Gulyás: Indul a vakcina-előjegyzési kampány

A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszélt, hogy a miniszterelnök konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről.

A vakcina-előjegyzési kampányról kifejtette: Müller Cecília országos tisztifőorvos a nyugdíjasokat levélben fogja megkeresni, amelyben lesz egy regisztrációs lap és egy válaszboríték, és ezeket minden nyugdíjas térítésmentesen visszaküldheti. Jövő héttől pedig működésbe lép a vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap, amelyen bárki előjegyezhet az oltásra. Hangsúlyozta: a védőoltások beadása államilag szervezett lesz.

Magyarország újabb vakcinaprogramhoz csatlakozott, további két vakcinagyártó társaságnál vettek előjegyzésbe magyar igényeket. Emlékeztetett, hogy a Pfizer gyógyszergyártó cég oltóanyagának európai szállítása akár hónapokat is csúszhat. Ebből is jól látszik, ha azt akarjuk, hogy mielőbb és minél több oltóanyag álljon rendelkezésre, akkor mindenhol, ahol lehetőség van rá, Keleten és Nyugaton egyaránt, le kell kötni a lehetséges oltóanyag-kapacitásokat, mondta, kiemelve, hogy egy harmadik hullám csak így előzhető meg. Közölte: Magyarország eddig 50 milliárd forintért foglalt le vakcinakapacitást.

A miniszter arról is beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöktől konzultációkba kezd mások mellett járványügyi szakértőkkel, orvosokkal, gazdasági érdekképviseletekkel, ezután pedig az operatív törzs a kormányfő részvételével értékeli a helyzetet, majd döntés születik arról, milyen intézkedések lépjenek életbe december 11., a most hatályos intézkedések lejárta után.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a mostani prognózisok többsége decemberre teszi a koronavírus-fertőzések és a halálozások számának csúcspontját.

A megindult tömeges koronavírus-tesztelés következtében a múlt héten, egymillió emberre vetítve Magyarországon volt az ötödik legmagasabb a tesztek száma az EU átlagában, közölte Gulyás Gergely. Így ma a fertőzések számában a látencia nyilvánvalóan kisebb a korábbinál, jegyezte meg a Miniszterelnökség vezetője, hozzáfűzve, hogy a gyorstesztek már elérhetőek a gyógyszertárakban, de természetesen az így elkészítettek a statisztikába nem kerülhetnek bele.

A fertőzöttek számát nézve Magyarország a 12. helyen áll az EU-s tagállamok összevetésében. Az elhunytakat tekintve, ugyan napról napra szomorú rekordértékek születnek, a magyar adatok kedvezőbbek uniós összehasonlításban. Egymillió emberre vetítve az elhunytak számánál az EU-s átlag 613 ember, Magyarországon 526.

 

A koronavírus-világjárvány második hulláma minden mutató szempontjából sokkal erőteljesebb, emelte ki az országos tisztifőorvos az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén. Müller Cecília – a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs bizottság előtti beszámolója során – elmondta: Magyarországon március 4-től (az első esetek regisztrálásától) november 22-ig 3891-en hunytak el a koronavírussal összefüggésben. A járvány első hullámában 605 igazolt fertőzött hunyt el, az összes elhunyt 15,5 százaléka, 84,5 százalékuk a második hullám áldozata. Azon elhunytak aránya, akiknél más alapbetegséget, társbetegséget nem tártak fel, jelenleg 4-7 százalék.

A korcsoportos eloszlást kifejtve elmondta: az első hullámban inkább az idős korosztály volt érintett. A fertőzöttek 14 százaléka 80 év feletti volt, 9,8 százalékuk a 70-79 éves korosztályba tartozott. Azt is megfigyelték, hogy a férfiak között magasabb volt a fertőzöttek száma. A második hullám elején a 20-29 éves, majd a 10-19 éves korosztály volt leginkább érintett, később az egyre magasabb életkorú korosztály is bevonódott. Jelenleg a fertőzöttek átlagéletkora 40 év, az elhunytaké 76 év.

Most már nincs olyan település, amely ne lenne érintett a járványban. A fertőzésben leginkább érintett megye Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megye, míg a legkevésbé Tolna, Somogy és Baranya érintett. Ezen megyék járványügyi számai másfél-kétszeresen térnek el az országos átlagtól.

Elmondta: elindult a célzott csoportos tesztelés, a PCR-vizsgálatok száma és lehetősége pedig kibővült. Több laborban végzik a vizsgálatokat, mentődolgozók, egészségügy szolgáltatók, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szűrőbuszai, az Országos Vérellátó Szolgálat dolgozói is részt vesznek a tesztelésben.

Az országos tisztifőorvos szólt a járványügyi intézkedésekről, az egészségügy szolgáltatókat segítő eljárásrendről, a nemzeti oltóanyaggyár létrehozásáról is. Müller Cecília azt mondta: a magyar vakcinafejlesztés jól halad. Elmondta: megjelent az oltási igény felméréséről szóló jogszabály. Bízik benne, hogy Magyarország kötelező védőoltási rendszere elegendő bizalmat kelt a lakosságban, így élni fognak az oltás lehetőségével, hogy megfékezhessék a pandémiát.

*

Nincs olyan kapacitás-, technikai vagy védőeszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést – mondta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén. Ismertette: amikor a járvány tavaszi első hulláma után a kormány megszüntette a veszélyhelyzetet, a kórházfőparancsnoki rendszert továbbra is fenntartották, ám azt az igényekhez igazították. Tavasszal még 109 kórházparancsnokot rendeltek ki 108 intézménybe, jelenleg 93 egészségügyi intézményben 94 kórházfőparancsnok végzi munkáját. Közülük 48-at a rendőrség, 17-et a katasztrófavédelem, 29-et pedig a honvédség állományából rendeltek ki a feladatra.  

Az egészségügyi intézmények mellett 19 szociális intézményben van intézményparancsnok, ezek olyan intézmények, ahol az elhelyezettek száma 200 vagy annál több. Közülük 14-et a rendőrség 1-et a katasztrófavédelem 4-et pedig a honvédség állományából rendeltek ki.

Külön szólt arról is, hogy a kórházparancsnokok kockázatnak kitettek, amióta a rendszert létrehozták, 3 kórházparancsnokot ért súlyos egészségromlás – például infarktust kaptak –, és jelenleg 11 kórházparancsnok küzd koronavírus-fertőzéssel. A váltásukról intézkedtek.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink