hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Gógl Árpád: Mindenkinek gondját kell viselni

A komlói bányászcsaládból származó volt egészségügyi miniszterrel, Gógl Árpáddal közöl életútinterjút Székesfehérvár város honlapja, abból az alkalomból, hogy augusztus huszadikán az önkormányzat díszpolgári címmel tüntette ki.

Mikor jött el az a pillanat, amikor önök, orvosok úgy döntöttek, hogy itt az ideje újjászervezni a kamarai rendszert?

 
Sok történet kering az országban erről. Csernai professzor, egy székesfehérvári orvos vetette fel, de ezt az akkori politika először lesöpörte. Aztán az egyesületi törvény lehetőséget adott a megalakításra, és akkor engem választottak az országos oktatási bizottság elnökének. Az Antall-kormány idején kijutottam Amerikába, megcsinálhattuk a háziorvosi kompetenciát, elkezdhettük a képzések átformálását, elkezdődött az egészségpolitika átformálása.
 
Így természetes, hogy ön lett a Magyar Orvosi Kamara első elnöke?
 
Ennek az volt az oka, hogy én készítettem el a Fidesz egészségügyi programját az 1994-es választásokra. Amikor 1994-ben megalakult az első Hivatásrendi Köztestületi Kamara, minden orvos ismerte azt a programot, ami a nevemhez kötődött. Az első körben választottak meg kétharmados többséggel.
 
Mikor kezdett el közvetlenül foglalkozni politikával?
 
A gyógyításnak van egy perszonális része, mikor valaki eljön hozzám és megpróbálok neki segíteni. Ez a klasszikus orvos-beteg kapcsolat. Egy szint felett, a következő lépcsőben az a feladat, hogy a betegek és a kollégáim jó útvonalra kerüljenek ki, új döntési rendszerbe kerüljenek. Ez a vezető dolga. Ebből adódóan, mikor egy egész megye hozzám tartozott, ugyanez volt a helyzet a kórházban is. A politikában minden rétegnek gondját kell viselni, mindenkivel szót kell érteni.
 
A 98-as első Orbán-kormányban, a reformidőszak kellős közepén lett egészségügyi miniszter.
 
Nagyon jó miniszterelnököt kaptam, aki már 1994-ben áttekintette ezt a programot. Sokat tett azért, hogy az elgondoltak zömét sikerült megvalósítanunk. Az, hogy a háziorvosi rendszer szakvizsgával, kollégiummal megvalósult, az, hogy a sürgősségi rendszert, mint stabilizáló rendszert elfogadták, és lett szakvizsga, hogy megtörtént a vérellátó integrálása, hogy csatlakoztunk az új közegészségügyi rendszerünkkel az unióba, az mind ennek az időszaknak köszönhető.
 
2010-ig országgyűlési képviselő volt. Ugyanúgy öné volt a megye, mint orvosként?
 
A megye ügyeiben sikerült sok mindenben segíteni: az intézményfejlesztésekben, a tisztiorvosi szolgálat épületében, a csákvári kórház megújításában. Az általános egészségpolitikában szándékosan nem vettem részt, hanem külügyi területen dolgoztam, a koreai és skandináv kapcsolatokon. Ennek az volt az oka, hogy egy markáns egykori vezető az utódait csak korlátozza.
 
Hetvenesztendősen köszönt el. Miért?
 
Megállapodás volt a családommal, de egyébként is úgy gondolom, hogy azt a terhelést már nem lehetett bírni. Kell ennyi a családnak, és talán saját magamnak is.
 
(forrás: www.szekesfehervar.hu)
hirdetés

Könyveink