hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

FESZ: be kell majd zárni gyógyító helyeket az ápolóhiány miatt

Van egy pont, ahol már egyáltalán nem éri meg ezt a rengeteg túlmunkát – egyébként mérsékelt anyagi elismerés mellett – vállalni az egészségügyi szakdolgozóknak" – mondta Soós Adriána, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke a Reggeli gyorsban.

Soós Adriána a Klubrádióban elmondta, hogy míg a munkaerőpiacon felértékelődtek azok a munkahelyek, ahol nem kell folyamatos munkát végezni, kevesebb tudással és tanulással el lehet látni a feladatokat, addig az egészségügyben ez pont fordítva van: hétvégén, vasárnap, ünnepnapokon és éjszaka is dolgozni kell. "Egyre többet kell tudni ahhoz, hogy a gyógyító munkát az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók el tudják végezni, ugyanakkor az anyagi elismerésükben ez a többlet, felelősség és sok egyéb más körülmény nem jut kifejezésre. Ebből adódik, hogy nagyon sokan elhagyják a szakmát, így akik maradnak, azoknak egyre többet kell dolgozniuk, ami szintén felgyorsítja az elvándorlási folyamatot, hiszen van egy pont, ahol már egyáltalán nem éri meg ezt a rengeteg túlmunkát – egyébként mérsékelt anyagi elismerés mellett – vállalni. Ez oda fog vezetni, hogy be kell majd zárni gyógyító helyeket, mert nem lehet kiállítani azt a minimum létszámot sem az adott helyen, ami ahhoz kell, hogy ott érdemben gyógyító munka folyhasson. Ezt felerősíti az is, hogy a nyári időszakban a kollégák – a Covid és a szakszerűtlenül előkészített rendeletek miatt évek óta felhalmozódó – szabadságát ki kell adni" – mondta a FESZ elnöke.

A szakember szerint ezt a folyamatot az egészségügyi dolgozók tisztességes bérezésével meg lehetne állítani, a pályakezdők elhelyezkednének a hazai egészségügyi ellátásban, illetve a már dolgozók nem azon törnék a fejüket, hogyan lehetne minél gyorsabban lelépni, mert az a helyzet már nem tartható.

(forrás: Klubrádió)
hirdetés

Könyveink