hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Feltételeket szabtak Tonio Borgnak

Szakmai szempontból pozitívan értékelik Tonio Borg fogyasztóvédelmi és egészségügyi biztos-jelölt meghallgatáson nyújtott teljesítményét, de néhány képviselő aggályokat fogalmazott meg Borgnak a jövőbeni portfolióját közvetlenül nem érintő kérdésekben.

A bizottságok elnökei által Martin Schulznak, az EP elnökének címezett levél tanúsága szerint a máltai politikus általános kompetenciája, európai elkötelezettsége, személyi függetlensége, a rá váró tárca ismerete és együttműködési készsége az EP-vel meggyőzte a bizottságok tagjait. A fogyasztóvédelmi és belső piaci bizottság pozitívan értékeli Borg ismereteit a fogyasztóvédelmi programok terén, amelyeket elődjétől örököl, üdvözli, hogy Borg a "fogyasztók bajnoka" szeretne lenni. "Nem teljesen meggyőzőnek" ítélte viszont a testület Tonio Borg egészségüggyel, születésszabályozással, családtervezéssel és a nemek egyenlőségével kapcsolatos elkötelezettségét. A bizottság nem képes egyhangúlag támogatni Tonio Borg biztosi kinevezését, de a többség támogatja őt.

A bizottságban a politikai csoportok által megfogalmazott vélemények alapján a legnagyobb frakcióval rendelkező, de kisebbségben lévő néppárt képviselői biztosan támogatják majd Tonio Borg kinevezését a jövő szerdai szavazáson, míg a zöldek, a liberális és az Egyesült Európai Baloldal várhatóan Borg ellen szavaz majd, így a voksolást minden valószínűség szerint az fogja eldönteni, hogy az európai szocialisták, a második legnagyobb frakció szerint eleget tesz-e szerdáig Tonio Borg a hét megfogalmazott feltétel mindegyikének.

Tonio Borgot azt követően jelölte a biztosi kollégiumba a máltai kormány, hogy elődje lemondásra kényszerült, miután egy svéd dohányipari cég azt állította, egy máltai vállalkozó a biztos nevében megkereste őket, és azt ajánlotta, pénzért képes befolyásolni a jelenleg készülő dohányipari termékekre vonatkozó uniós irányelv-módosítást. Tonio Borg biztosi kinevezésének támogatásáról szerdán Strasbourgban szavaz az Európai Parlament plénuma, de a tanács akkor is kinevezheti Tonio Borgot uniós biztosnak, ha a parlament azt nem támogatja.

(forrás: Echo TV)
hirdetés

Könyveink