hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Feljelentette Havasékat az elszámolási kormánybiztos (frissítve)

Nagyobb értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést az Országos Rendőrfőkapitányságon az elszámoltatási kormánybiztos Havas Szófia és Kárpáti Zsuzsanna MSZP-s egészségügyi szakpolitikusok megbízási szerződései miatt – értesült a Magyar Nemzet.

Kárpáti Zsuzsanna MSZP-s egészségügyi szakpolitikus 600 ezer forintot kapott 2006-ban egy szakértői tanulmány megírásáért, azonban "az iromány kámforrá vált", vagy soha nem is készült el. Ehhez hasonlóan  Havas Szófia szakértői munkájának sem találta nyomát az elszámoltatási kormánybiztos vizsgálata, ezért Budai Gyula büntetőfeljelentést tett a rendőrségen – írja a lap.

Bár a kormánybiztos feljelentése ismeretlen elkövető ellen szól, Budai Gyula a lap birtokába került jelentés alapján azt állítja: a gyanú szerint valótlan tartalmú teljesítésigazolásokat Matejka Zsuzsanna, az egykori SZDSZ-es vezetésű egészségügyi minisztérium volt kabinetfőnöke írta alá. 

A vizsgálat szerint ezek az igazolások „pongyola” megfogalmazásúak, hónapról hónapra ugyanazon mondatok ismétlődnek bennük, és nyelvtani hibáktól hemzsegnek. Továbbá dátumként sokszor vasárnap lett megadva, ami arra utalhat, hogy utólagos „lepapírozás” történt. De ami ennél is súlyosabb, még azoknál a megbízási szerződéseknél sem találtak munkavégzést igazoló írásos dokumentumokat, amelyeknél a megállapodás azt kifejezetten előírta – állítja a lap. 

A kormánybiztos egy csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón újságírói kérdésre kifejtette: hivatala az elmúlt időszakban átfogó vizsgálatot folytatott a különböző egészségügyi szervezetek által kötött megbízási szerződések ügyében. Ennek eredményeként született meg az említett büntetőfeljelentés hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Budai Gyula véleménye szerint az ügy kulcsszereplője Matejka Zsuzsanna volt kabinetfőnök, aki "aláíróként igazolta az ügyben szereplő különböző volt minisztereknek, illetve kiemelt megbízatásban lévő személyeknek a teljesítését". Mint mondta, "nem titok", Kárpáti Zsuzsannáról, Székely Tamás volt egészségügyi miniszterről és Havas Szófiáról van szó.

Kitért arra is, hogy kérte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől: az elvégzett, az átvett pénzeket meghatározó vizsgálatok alapján szólítsa fel az érintetteket, hogy adják át azokat a teljesítési igazolásokat. Ha ezek a teljesítési igazolások nem léteznek, a minisztérium indítson polgári pereket a jogosulatlanul felvett megbízási díjak visszaszerzésére – javasolta a kormánybiztos.

(forrás: Magyar Nermzet)
hirdetés

Könyveink