hirdetés
2021. április. 14., szerda - Tibor.
hirdetés

Ezért is fogy a magyar

Miközben az egészségügyi technológia rohamosan fejlődik, a potenciális anyák száma meredeken csökken Magyarországon, írja a VálaszOnline.

hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2012 óta nem változott a magzati halálozási adat, évi 16 és 17 ezer között ingadozik.

A várandósság 24. hete előtti vetélések adják a veszteség zömét, a hatodik hónap után évi 400 körüli magzatot nem tudnak megmenteni. A demográfusok szerint ennél is nyugtalanítóbb a helyzet, mert ők azt mérik, hogy száz élve születésre hány méhen belüli halálozás jut. Ez 2009 óta nem változik érdemben: 18 és 20 között ingadozik. Ha visszaugrunk negyven évet az időben, és 1980-ig repülünk, még akkor is jobb számot találunk: 14,4 volt ez az érték, szemben a 2017-es 18,1-gyel.

Megdöbbentő adat: két éve száz megszületett babára 18 spontán vetélés jutott. Legtöbbször csak a művi vetélések születéscsökkentő hatását említik, pedig három elvesztett magzat közül egy egészségügyi komplikációk miatt nem jön a világra.

A nemzetközi számokkal a magyarok több okból is nehezen összevethetők; nem térnénk ki ennek okaira, annyi azonban látszik, hogy rosszabbul teljesítünk a visegrádi országoknál a szülés körüli egészségügyi eseményeket vizsgáló European Perinatal Health Report legfrissebb, 2015-ös jelentése szerint.

A magzat elvesztésének számos oka lehet. Például az anya életkora, egy 35-39 éves nőnek kétszer akkora a kockázata a vetélésre, mint egy 25-29 évesnek. A negyven év felettieknél már ötszörösére nő ez a szám, vagyis nemcsak az egészségügy teljesítménye, de a társadalmi szokások változása is rontja a magzatok esélyeit. Az okokat könyvtárnyi irodalom vizsgálja: fertőzést kaphat az anya vagy a baba, gond lehet a hormonháztartással vagy a baj lehet genetikai eredetű is. Az esetek jóval több mint felében pedig ki sem derül, miért szakad meg a terhesség.

A magas magyar vetélési arányszámok pedig arra figyelmeztetik a családpolitikusokat, hogy az évi 92-93 ezres születés mellett több mint 16 ezer (!) olyan pár van, amely elveszít egy vágyott magzatot.

Ezek a potenciális szülők rendkívüli nehézségekkel néznek szembe, nehezen találnak valóban hozzáértő specialistákat, méregdrága magánrendelőkben kénytelenek segítséget kérni, és alig támogatott gyógyszerekkel próbálják megtartani a következő magzatot. A csecsemőhalálozás visszaszorítására már indult egy nemzeti program, sikerült a kisbabák elvesztésének egészségügyi okait beazonosítani és tenni ellenük.

A teljes írást a VálaszOnline közli.

(forrás: VálaszOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink