hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Évente 362 milliárd forintba kerül a depressziós magyarok ellátása

A depresszióval küzdő emberek felét idehaza nem is diagnosztizálják, közölte az RTL a Magyar Pszichiátriai Társaság tanulmánya alapján.

A depressziót az emberek 15 százaléka tapasztalja meg az élete során, és ez a mentális zavar évente 362 milliárd forintnyi terhet jelent a magyar gazdaságnak. Ebből csupán 28 milliárd forint a direkt költség (gyógyszerek, terápia), a többi indirekt kiadás, például a kiesett napokért járó táppénz. Az MPT közgazdászok közreműködésével írt tanulmánya szerint egy depressziós páciens átlagosan 41,6 napra esik ki a munkából egy évben. Balázs Judit pszichiáter az RTL Híradójának elmondta, hogy ennek nem kell szükségszerűen így történnie, hiszen ha megkapja egy depressziós beteg a megfelelő kezelést, akkor el tudja látni a munkáját.

A Magyar Pszichiátriai Társaság arra szeretné felhívni figyelmet, hogy az egyén és a társadalom érdeke is, hogy a depresszióval küzdőket időben diagnosztizálják és kezeljék. Ezért egy javaslatcsomagot is készítettek, ennek részeként egy új ellátási forma, a sürgősségi pszichiátriai részlegek kialakítását sürgetik. Emellett viszont a megelőző kampányokat is nagyon fontosnak tartanák.

(forrás: RTL Klub)

cimkék

hirdetés

Könyveink