hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Márciusban sztrájk lehet

Ellenzékben az egészségügyről

Az egészségügy helyzetéről hívta egyeztetni a politikai pártokat az egyik szakszervezet. Csak az ellenzék ment el, számol be a HírTV.

A Független Egészségügyi Szakszervezet a politikai pártok képviselőivel egyeztetett az egészségügy helyzetéről. A Fideszen és a KDNP-n kívül mindegyik párt elment a találkozóra, hangzott el a HírTV tudósításában.

„Nagyon sok területen kell lépni, és azt mondom, hogy nagyon sürgősen kell lépni. Mert az emberek továbbra is folyamatosan mennek el, a képzés nincs megszervezve, a fiatalok már csak emiatt sem jönnek ide, de azért sem jönnek ide, mert ugyanazt a bért gyakorlatilag egy sokkal könnyebb munka mellett is meg tudják keresni” – hívta fel a figyelmet Soós Adrianna, a szervezet elnöke.

A Jobbik szerint a finanszírozásban keresendő a hiba. „Egy legalább 2 százalékos GDP, tehát egy nemzeti össztermék arányú ráfordításra azonnal szükség van az egészségügy javítása érdekében. Lehet ezt más típusú számokban is megfogalmazni, olyan 100 milliárdokról beszélünk, amelyek jelenleg elmennek presztízsberuházásokra, hobbiberuházásokra, vagy a kormány kommunikációs célra költi el. Ezek az összegek mind az egészségügybe kellene, hogy becsatornázásra kerüljenek” – vélekedett Lukács László országgyűlési képviselő.

Béremelés és fejlesztés, ezekre azonnal szükség lenne az egészségügyben a Párbeszéd szerint. „A szakdolgozói rétegnek egy azonnali, 50 százalékos béremelést mindenképpen végre kell hajtani, és emellett a kórházak eszközállományát azonnal rendbe kell szedni" – fogalmazott Szabó Tímea, a párt társelnöke.

Az eseményrőlk tudósított a 24.hu is, eszerint a konferencia főszereplői nem a pártok képviselői voltak, hanem az egészségügyi dolgozók, akik sorban álltak fel, hogy elmondhassák, milyen ma a magyar egészségügyben dolgozni. A drámai és tanulságos történetekkel két párt képviselője nem szembesülhetett, mert nem vett részt a konferencián: a nyilvános vitát rendre kerülő kormánypártok (Fidesz-KDNP) és a NOlimpia kampány óta a tematizációs lehetőséget kevés sikerrel kereső Momentum.

Amikor felvetődött, hogy a jelen lévő ápolók és szakdolgozók vessenek fel olyan problémákat, amikkel nap mint nap szembesülnek, egyikük hangosan felnevetett: annyi a probléma, hogy egy hétig is itt ülhetnénk. Egy nővér azt kezdte el mesélni, hogy 26 éve dolgozik ápolóként, de két munkahelye van, hogy meg tudjon élni. Rettenetesen várja a további béremelést, mert a mostani nem látszik a bérpapíron. A bruttó gyönyörűen néz ki, a nettó nem.

Egy másik ápoló annyira elkeseredett, hogy úgy döntött, februárban otthagyja az imádott szakmáját, és teljesen máshol próbálja ki magát, mert az egészségügyben nincs sikerélménye. Daganatos betegekkel foglalkozik, és azt tapasztalja, hogy egyre rosszabb a kórház felszereltsége. Az osztályról, ahol még egy hónapig dolgozik, az elmúlt egy évben ő lesz az ötödik, aki elmegy. Azt mondja, az osztályra érkező fiatal gyakornokok amikor megtapasztalják a körülményeket, azt mondják: köszönjük, ezt nem.

„Egy valami működik az egészségügyben: a hierarchia. Folyamatos a nyomás föntről” – mesélte.

Az eseményről szintén beszámoló Népszava azt írja, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) azt szeretné elérni, hogy a kormány mielőbb adjon újabb 40-50 százalékos béremelést az ágazati szakdolgozóknak. Ez a büdzsének 130 milliárdba kerülhet. Ha ezt nem kapják meg, sztrájkot szerveznek márciusra – figyelmeztetett a FESZ, a szakszervezet tegnapi budapesti fórumán.

– A kevés bér miatt egyre nehezebb szakembert találni a betegágyak mellé, ez azzal jár, hogy aki még megmaradt a szakmában, annak a főállásában több ember helyett kell dolgoznia – hangzott el a szakmai eszmecserén.

– A megoldás egyértelműen a béremelés – mondta Soós Adrianna, a FESZ elnöke. Hozzátette: a múlt év végén egyszer már levélben tájékoztatta minderről a miniszterelnököt. Akkor még sztrájkfenyegetés nélkül. Választ nem kaptak. Most újabb levelet írnak a mentős társszakszervezettel, ezután várnak legfeljebb egy hónapot arra, hogy lépjen a kormány. Ha ez nem történik meg, akkor újra írnak, de ezt már sztrájk-követelésként adják majd postára. Ha az ezt követő tárgyalásokon sem sikerül megállapodni, akkor márciusra megszervezik a sztrájkot.

Minderre gyorsan reagált Cser Ágnes, az MSZ EDDSZ elnöke, aki közölte: a béremelésekről szóló tárgyalás jogát kizárólag maguknak tartják fenn. Jelezte azt is, hogy az EDDSZ 2016-ban aláírt egy bérmegállapodást, és így a sztrájktörvény alapján nincs lehetőség munkabeszüntetésre.

Üres ellenzéki ígéretek az egészségügyről címmel számol be az eseményről a Magyar Idők, amely azt írja, a budapesti konzultáción, ahol csupán húsz érdeklődő jelent meg, kiderült, hogy önálló egészségügyi miniszté­riumban, az egészségügyi dolgozók elszívása miatt európai uniós kártérítésben gondolkodnak kormányra kerülésük esetén az ellenzéki pártok. A rendezvényen a Fidesz nem képviseltette magát, így a kormánypárt illetékesei nem hallhatták, ahogy László Imre, a Demokratikus Koalíció egészségpolitikusa kifakadt: – A hócipőm tele van azzal a trükközéssel, amit a kormány a béremelések terén a dolgozókkal és magával az egészségüggyel művel! A kormányváltás után azonnal pénzt kell tenni az egészségügybe. A lap Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár nemrégiben megjelent interjúját idézve reflektál az ellenzéki pártok kritikáira.

hirdetés

Könyveink