hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Elindult az előminősítés az egészségipari támogatási programban

Mától jelentkezhetnek a vállalkozások előminősítésre az egészségipari támogatási programban, közölte az innovációs minisztérium.

A koronavírus-járvány alatt bebizonyosodott, hogy azok az országok tudnak hatékonyan védekezni a vírus ellen, amelyek képesek hazai gyártásban előállítani a szükséges egészségügyi termékeket. Ezért kiemelten fontos a magyar vállalkozások megerősítése, a gyártókapacitásaik bővítése. Ma megjelent az a 23 milliárd forint keretösszegű felhívás (GINOP-1.2.15-20), amelynek köszönhetően a közeljövőben akár 50 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Magyarországon.

 

A koronavírus-járvány idején az emberélet megóvása az első. Ehhez az kell, hogy Magyarországon erős vállalkozások működjenek, amelyek hozzájárulnak az ország önellátásához és a hatékony járványügyi védekezéshez. A jelenlegi felhívás célja azon mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása, amelyek egészségipari termékek gyártása terén terveznek fejlesztéseket, kapacitásbővítő beruházásokat – mondta el György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. Hozzátette: az elmúlt egy évben már számos termékből, például a sebészeti maszkok, a felület- és bőrfertőtlenítők, valamint az arcvédők gyártása terén önellátó lett az ország. Az államtitkár hangsúlyozta, amellett, hogy az egészségipar támogatása hozzájárul az ország ellátásának biztosításához, az abban tevékenykedő vállalkozások munkát adnak és megélhetést biztosítanak a munkavállalóknak.

 

A felhívás keretében az egészségipari vállalkozások 30 millió és 2 milliárd forint közötti feltételesen visszatérítendő támogatásra pályázhatnak, 35-80 százalékos támogatási intenzitás mellett. Az előleg mértéke 100 százalék. A támogatható tevékenységek között szerepel új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, gyártási licenc és know-how beszerzése, infrastrukturális és ingatlan beruházás, valamint tanácsadási és képzési szolgáltatások igénybevétele.

Annak érdekében, hogy az egészségipari védekezést leghatékonyabban szolgáló fejlesztések valósuljanak meg, a pályázás előminősítési tanúsítvány meglétéhez kötött. Az előminősítés megszerzésére az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. oldalán van lehetőség 2021. március 17-31. között. További részletek és regisztráció az egip.ifka.hu oldalon érhető el.

hirdetés

Könyveink