hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Elindult a Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium projekt

A Semmelweis Egyetem vezetésével megalakult a Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium, amelynek célja, hogy az öregedéssel összefüggő kardiovaszkuláris betegségek hátterében álló kórélettani mechanizmusokat kutatva, annak eredményeire építve új, innovatív prevenciós, diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesszen.

Az öttagú  konzorcium – melynek  tagjai még a Szegedi Tudományegyetem, a 3DHISTECH Fejlesztő Kft., a Neumann Medical Kft., valamint a PHARMAHUNGARY 2000 Kft. –  összesen 5 670 176 720Ft összegű vissza nem térítendő, európai uniós támogatásban részesült. Az NKL Projekt szakmai vezetője dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A kiemelt társadalmi célú Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium Projekt (NKL Projekt) 2022. március 1. és 2026. február 28. között a Széchenyi Terv Plusz program keretein belül valósul meg.

A NKL Projekt három kutatási pillérre épül, amelyek mindegyike alapvetően járul hozzá ahhoz, hogy csökkentse a szív és érrendszeri megbetegedések számát, ezzel együtt ne csak a lakosság születéskor várható élettartama, hanem az egészségben eltöltött életévek száma is növekedjen. A projektben új kardiovaszkuláris egészségfejlesztési- és betegségmegelőzési programokat is kidolgoznak majd.  

Az NKL Projekt „klinikai-epidemiológiai” pillérének célja feltérképezni a COVID-19 fertőzés potenciális közép- és hosszútávú kardiovaszkuláris hatásait, multimodális klinikai- és részletes utánkövetéses eljárással. A pillér részeként a konzorciumi tagok szeretnék lezárni a BUDAPEST Upgrade CRT nemzetközi klinikai vizsgálatot, aminek eredményei alapján új szakmai irányelvek kidolgozására is sor kerül.

Az „innovatív gyógyszer-biotechnológiai fejlesztési” pillér keretében többek között meglévő gyógyszerek újrapozícionálását végzi majd a konzorcium.

Az „orvostechnikai és diagnosztikai eszközök, adatbázisok fejlesztése” pillér célja új eszközök és – a hozzá kapcsolódó szoftverrel – a biológiai kor meghatározására alkalmas laboratóriumi teszt létrehozása.

Az NKL Projektről bővebb információ az alábbi linken olvasható.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink