hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Egyes idősotthonokban gyakoribb lenne a halandóság?

Már évekkel ezelőtt is felmerült a gyanú, hogy egyes idősotthonokban nagyobb a halandóság az átlagnál. Erről 2006-ben egy magánnyomozó is beszélt a Népszavának. Az Arany Alkony otthonban vélelmezett bűntetteket a rendőrség vizsgálja, de nyomozást még nem rendeltek el.

Még nem nyomoznak az Arany Alkony idősotthon-hálózat Bánkút utcai házában vélelmezett emberölések miatt. A Hír Tv-nek volt dolgozók egyebek mellett azt állították: a rákospalotai otthonban például nem adtak gyógyszert a rászorulóknak, felfekvéseket, tüdőgyulladást sem kezeltek megfelelően. Megesett, hogy az egyik betegnek, aki csak pépes ételt fogyaszthatott volna, egészben vagy nagyobb darabokra vágott almát adtak, amitől megfulladt. Mindezt az újabb és újabb lakók, négy-öt millió forintos belépési díjáért – emlékeztet a Népszava.

A lapnak 2006-ban, egy lakásmaffia-ügyekkel is foglalkozó magánnyomozó nyilatkozott. Ebből kiderült, hogy már hosszabb ideje gyanús volt némely gondozóház. Akkor azt írták: a magánnyomozó "rögeszméjévé" lett, hogy mi történik az egyedülálló öregekkel és a lakásukkal. "Halálozási statisztikákat böngészett, adatokat gyűjtött, idősotthonokat látogatott. Megállapította, hogy az állami, önkormányzati szociális otthonokban statisztikailag és relatívan is tovább, jóval tovább élnek-tartózkodnak az idős beutaltak, mint a lakásukért, pénzükért cserébe teljes ellátást nyújtó bizonyos magánintézményekben.

Miután papíron értelemszerűen minden a legnagyobb rendben volt, talán csak egy alapos rendőrségi, vagy tisztiorvosi vizsgálat tisztázhatta volna a benne fészkelő gyanút. (...)

Az Arany Alkony otthonok korábbi bezárató döntését megfellebbezte a működtető. Másodfokon a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal 2012. december 31. napjával vonta vissza a Budapesten lévő Arany Alkonyok működési engedélyét és kötelezte a fővárost, hogy a rászoruló és ellátatlan személyekről gondoskodjon. Az Arany Alkony Törökbálinton lévő otthonának engedélyét viszont a Pest megyei kormányhivatal nem vonta vissza. A főváros áprilisi közgyűlésén megalakította a Fővárosi Egyházi Fenntartók és Segélyszervezetek, valamint Civil Fenntartók és Segélyszervezetek Tanácsát, hogy mostanihoz hasonló krízishelyzetek kezelésére megfelelő legyen az együttműködés.

Még nem zárult le az eljárás az Uzsoki kórházban történt gyanús halálesetek kapcsán – írja a lap. Emberölés bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folyik a nyomozás tavaly november óta, még senkit nem gyanúsítottak meg. A rendőrség a 2005 és 2007 között folytatott orvosi gyakorlatot vizsgálja, a gyanú szerint ugyanis végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag sokszorosát adták be, amitől az érintettek néhány napon belül meghaltak. A rendőrök orvosi dokumentáció­kat foglaltak le. Az ügy furcsasága, hogy állítólag éppen a legfontosabb betegdokumentációk tűntek el a kórházból. Ezeket utóbb mégis megtalálták.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink