hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Orbán Viktor: Húsbavágó döntéseket hozott a kormány

Egyelőre nem tervezik, de eljöhet a kijárási tilalom ideje

Az eddig bevezetett intézkedések a jelenlegi helyzetben elegendőnek tűnnek, az operatív törzs most nem tett javaslatot a szabad mozgás korlátozására; a tisztifőorvos rimánkodva próbálta otthonon maradásra bírni az embereket.

Alapos modellezést kíván a lakhelyelhagyási, vagy kijárási tilalom bevezetése, az operatív törzs egyelőre ilyen javaslatot nem tett, de lehet, hogy ennek is eljön az ideje – mondta szokásos délutáni sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti vezetője.

Hogy időszerű volt az ezredesnek címzett újságírói kérdés, az Müller Cecília szavaiból derült ki, aki összefoglalójában azt mondta, ha a magyarok nem értik meg, amit a hatóságok kérnek tőlük, sem a hivatalos szerveknek, sem az egészségügyieknek nincs esélye megakadályozni a járvány terjedését. „Hangsúlyozottan kérem, hogy tartsák be a szabályokat” – fogalmazott a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy a mai napon is rengeteg idős embert láttak a tömegközlekedési eszközökön és az utcákon, annak ellenére, hogy ők a legkockázatosabb csoportba tartoznak a koronavírus-fertőzés szempontjából. Szólt a fiatalokhoz is, akik közül sokan csoportosan sétálnak, házibulikat szerveznek – annak ellenére, hogy más formában, de az oktatás továbbra is folyik. „Kérem, hogy ne tegyék, ne menjenek olyan helyre, ahol sokan vannak, a rendelkezésükre álló modern eszközök segítségével kommunikáljanak!” – folytatta Müller Cecília. Végül a külföldről hazatérőket kérte arra, hogy bárhonnan is érkeznek haza, vonuljanak önkéntes karanténba.

„Kérem, hogy az emberek legyenek fegyelmezettek, tartsák be a szabályokat, viselkedjenek felelősen, mert csak együtt tudjuk legyőzni a járványt” – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vezetője. Az intézkedések célja – ismételte sokadszor a főorvos –, hogy lassítsák a járvány terjedését, ezzel csökkentve a megbetegedések számát annak érdekében, hogy a súlyos kockázati csoportba tartozók között is kevesebb legyen az érintett.

Laborok, lélegeztetőgépek, védőeszközök

Az ország egész területén vannak igazoltan koronavírussal fertőzött betegek, így hazánkban bárhol felbukkanhat a kórokozó. Eddig összesen 1803 laboratóriumi vizsgálatot végeztek az NNK laboratóriumában, amelyhez további hét labor csatlakozott, hogy helyben tudják kiszolgálni a lakosságot. Országszerte kijelölték a járványkórházakat, amelyek nagyobb tömegű megbetegedés esetén koncentráltan, a lehető legmagasabb szintű ellátást tudják nyújtani a pácienseknek. Ötödik alkalommal módosították az eljárásrendet, amelyet „kottaként” adnak a szolgáltatóknak ahhoz, hogy helyesen tudják ellátni feladataikat.

Müller Cecília az operatív törzs március 18-ai sajtótájékoztatóján (fotó: MedicalOnline)
Müller Cecília az operatív törzs március 18-ai sajtótájékoztatóján (fotó: MedicalOnline)

Jelenleg 1600 lélegeztetőgép áll rendelkezésre a szolgáltatóknál, ezen kívül 400 készülék van tartalékban – mondta el a tisztifőorvos kérdésre válaszolva, hozzátéve, az intézményeknek minden nap jelenteniük kell, hogy az 1600 gépből potenciálisan mennyit használnak, hiszen a koronavírusos betegek mintegy tíz százaléka gépi lélegeztetésre szorul. Már kijelölték az intenzív ellátást biztosító kórházi ágyakat.

A lakosságszámhoz viszonyítva sokkal jobban állunk a súlyos állapotú betegek arányában, mint Olaszország – folytatta kérdésre Müller Cecília, aki arra számít, hogy ezt az előnyünket meg is tudjuk őrizni, tekintettel arra, hogy a kormány még éppen időben meghozta a járvány lassításához szükséges intézkedéseket.

A laboratóriumi vírusvizsgálat nem lassítja a fertőzést, nem akadályozza a járvány terjedését, a vizsgálat csak egy pillanatnyi állapotról ad információt – reflektált az alacsony tesztszámokat firtató kérdésekre a tisztifőorvos. Elmondta azt is, hogy kibővítették a házi karantén lehetőségét azokra, akiknél csak enyhe panaszokat okoz a vírus, a kórházi ellátás pedig azok számára adott, akik klinikailag súlyos állapotban vannak.

A védőfelszerelések beszerzése folyamatos, sebészi maszkokkal látták el a háziorvosokat, akik az elmúlt hétvégén FFP1 szájmaszkokhoz is hozzájutottak – mondta Müller Cecília az ezek hiányát firtató kérdésekre, azt is hozzátéve, hogy a védőeszközöket oda kell allokálni, ahol a tényleges betegellátás történik, ott pedig most is elegendő számban áll rendelkezésre.

A büntetés-végrehajtás bővíti a kapacitásait, nemcsak sebészeti maszkokat, hanem különleges védőeszközöket is el kezd gyártani a jövőben – vette át a szót Lakatos Tibor, aki arról is beszámolt, hogy a védekezést szolgáló intézkedések szigorítása óta 5094 ellenőrzést hajtottak végre, és a kereskedelmi egységek nyitva tartására vonatkozóan 350 ezer forintnyi bírságot szabtak ki hét személyre.

Köszönet illeti az orvosokat és egészségügyi dolgozókat, akik esküjükhöz híven szolgálják a beteg embereket – fogalmazott ugyancsak újságírói kérdésre Lakatos Tibor, aki azt reméli, hogy nem kell a szakemberek tömeges megbetegedésétől félni, hiszen az eddig bevezetett intézkedések az ő védelmükben is történtek.

Orbán Viktor húsbavágó kormánydöntésekről

A veszélyhelyzet hetedik napján tett bejelentést Orbán Viktor miniszterelnök a kormány gazdasági döntéseiről élő Facebook-videójában; először hang nélkül. Később a bejelentést újra közzétették a miniszterelnök hivatalos közösségi oldalán, amelyet azzal vezetett be, hogy miután a kormány megszervezte „Magyarország kollektív önvédelmét” a járványügyi intézkedések bevezetésével, gazdasági döntéseket hozott elsősorban a munkahelyek védelme érdekében.

- év végéig felfüggesztik a szerdáig megkötött hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségeit a magánszemélyek és a vállalkozások esetében egyaránt

- a csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (thm) a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják

- június 30-áig elengedik a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét, a munkavállalóknak nyugdíjjárulékot nem, és csak az egészségügyi hozzájárulás minimális díját kell megfizetniük a turizmusban, a vendéglátásban, a szórakoztatóiparban, a sport és a kulturális szolgáltatások területén, és a személyszállításban; ezekben a szektorokban a helyiségbérleti díjait nem lehet megemelni, és a bérleti szerződést sem felmondani

- a KATA-s taxisok adőfizetési kötelezettségét június 30-áig elengedik

- rugalmasabbá teszik a munkavállalási szabályokat

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban jelentette be az intézkedés-csomagot Fotó: Facebook/MedicalOnline
Orbán Viktor a Karmelita kolostorban jelentette be az intézkedés-csomagot Fotó: Facebook/MedicalOnline

A kormányfő elmondta azt is, a szerdai döntéseket újabbak követik annak érdekében, hogy újraindítsák a gazdaságot.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink