hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egerben 307 napot kell várni térdprotézisre

Az mfor.hu szerint Borsodban van szükség a legnagyobb türelemre a betegektől: van olyan műtét, amire akár 307 napot is várniuk kell.

Az intézményi lebontású várólista-oldalon  már nemcsak kettő, hanem három időponttal találkozhatnak a páciensek, az átlagos tényleges várakozási idővel a megelőző 6 hónapban, az átlagos tervezett várakozási idővel, illetve a legutóbb tervezett időponttal. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legkritikusabb a helyzet; több beavatkozás esetében is a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban a leghosszabb a várólista.

  • Csípőprotézis műtétre az országos átlagként feltüntetett 93 nappal szemben itt 240 napos a várólista.
  • Diagnosztikus szívkatéterezésnél a 18 napos várakozási idővel szemben 40 napot kell várni.
  • Gerincsérv műtétre az országos átlag 10 nappal szemben háromszor többet, 33 napot kell várni.
  • Mandula- és orrmandula műtére 17 nap helyett 33 napos a várólista.

Térdprotézis műtétre átlagosan 127 napos várólistára lehet számítani a NEAK adatai szerint. Észak-Magyarországon azonban ennél rosszabb a helyzet. A beavatkozásra három intézményben kell várni. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház traumatológiáján 128 napos a várólista, ami lényegében az országos átlagnak megfelelő. Ugyanezen intézmény ortopédiáján viszont már 265 napos (közel 9 hónapos) a várólista. De van, ahol ennél is rosszabb a helyzet. Az egri Markoth Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben 307 napot, vagyis 10 hónapot kell várnia annak, akinek térdprotézisre van szüksége. Ezzel szemben például Budapesten a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetben 15 napot, a Semmelweis Egyetemen pedig 142 napot kell várakozni.

Sok türelemre és kitartásra van szüksége azoknak is, akik gerincstabilizáló beavatkozásra várnak az ország dél-dunántúli régiójában. A megelőző 6 hónapban az országos átlagos tényleges várakozási idő 47 nap volt, az említett régióban viszont 204 nap.

További részletek

(forrás: Menedzsment Fórum)

cimkék

hirdetés

Könyveink