hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Drámaian nő a magyar kórházak terhelése

A Portfolio számításai szerint olyan ütemben növekszik a magyarországi Covid-osztályok terheltsége, mint tavaly ilyenkor.

Naponta már 100 fővel növekszik a kórházi ápolásra szorulók száma, és 9 fővel a lélegeztetőgépre kerülő betegek száma (7 napos mozgóátlaga). Ez pedig lesújtó annak fényében, hogy a kormány szerint az átoltottsággal nagy eredményt lehet elérni. A járvány terjedésének kilátásai sem túl kedvezőek, így várhatóan a kórházi számok is romlani fognak tovább.

Az egészségügyi intézményekben dolgozó szakemberek úgy látják, hogy laposítani kellene a járványgörbét annak érdekében, hogy a Covid-betegek ne terheljék le egyszerre nagy mértékben rövid időn belül az egészségügyi ellátórendszert. A kilátások azonban nem ebbe az irányba mutatnak, sőt.

A Portfolio információi szerint vannak olyan esetek már, amikor a mentősök nem csak a megyei, centrumkórházakba viszik az enyhe, vagy középsúlyos ellátást igénylő koronavírus-betegeket. Általánosan azonban ez még nem jellemző.

Több egészségügyben dolgozó az aktuális kórházi állapotokról szólva egyetértett abban, hogy a mostani helyzet még kezelhető, ami viszont aggodalomra ad okot, hogy nem látni, hogy a kórházi terhelés növekedése mitől lassulna, vagy fordulna meg.

"A védelmi intézkedések nem változnak, csak az oltásra épül a stratégia, amiben azonban érdemi előrelépés nem figyelhető meg (továbbra is rekordalacsony az oltást újonnan felvevők napi száma, 1000-2000 fő között), a kockázati korcsoport védettsége nem teljes, a maszkhasználatot általánosságban nem teszik kötelezővé, ami pedig lassítaná a fertőzés terjedését. A harmadik oltás felvétele halad, de a járvány lassítása szempontjából az első két oltásnak lenne jelentősége (az oltakozási kedv azonban nem javul, ezért nincs is sok oltópont). A védettségi igazolványnak nincs érdemi szerepe idehaza. Mindemellett folyamatosan szükség lenne a szűrésre és a kontaktkutatásra, hogy meg lehessen fogni a járványgócokat, de még akkor sem működött ez a munka, amikor még kezelhető szinten volt a terjedés üteme" – értékelte a helyzetet a lap egyik informátora név nélkül.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink