hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Balogh Zoltán szerint is felmondási hullám jöhet

Demonstrációra készül a szakdolgozói kamara?

A kamara elnöke a Klubrádióban azt mondta, osztja azt a félelmet, hogy felmondásokra kell készülni. Közben felmérik, demonstrálnának-e a kollégáik.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke is osztja azt a félelmet, hogy felmondásokra kell készülni az ágazatban, miután hamarosan hatályát veszti az a rendelet, amely tiltotta a kilépést a dolgozóknak a járványhelyzetben. Hozzátette, 30-60 nap múlva lesz érzékelhető, hogy hányan keresnek boldogulást más területen.

Nagy visszarendeződési hullám kezdődött, mindenki próbálja visszaszerezni a saját osztálya, részlege eredeti funkcióját, és a dolgozók is több hónap után térnek vissza eredeti munkahelyükre. Újra össze kell szokniuk a teameknek. A létszámhiánnyal küzdő egészségügyben most azért látszik jobban, hogy kevesebb az ember, mert a 65 év körüli korosztályt a járvány alatt a saját védelmük miatt „eltávolították”. Ez még tovább nehezedik, ha újabb emberekre nem lehet majd számítani egy-két hónapon belül.

A kormány azt mondta, hogy kapnak extra szabadságot, de nem egy kollégájuk panaszkodik arról, hogy a tavalyit, sőt, akad, aki a 2019-es szabadságát se tudta kivenni. Balogh Zoltán nem tudja elképzelni, hogy pár nap plusz szabadsággal kompenzálni lehetne azt az áldozatos munkát, amit végeztek – mondta az elnök a Klubrádióban.

Felmérés országos demonstrációról

Június 15-éig lehet kitölteni azt a kérdőívet, amelynek célja, hogy megismerjék a MESZK tagságának hajlandóságát egy országos demonstrációval kapcsolatban.

Emlékeztetnek, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény életbelépését, illetve az orvosok bérrendezését követően a szakdolgozói bérrendezést kértek a Belügyminiszterhez, az Emberi Erőforrások Miniszteréhez és az Országos Kórház-Főigazgatójához benyújtott javaslatukban, amelyre érdemi választ nem kaptak.

A MESZK országos elnöksége indokoltnak tart egy országos szintű megmozdulást, attól függetlenül, hogy a területi szervezeteik nem feltétlenül érzik ennek szükségét.

Minimum 5000 tagtársunk támogatása szükséges ahhoz, hogy elindítsák a demonstráció megszervezését.

A kérdőívet a MESZK honlapján lehet kitölteni.

hirdetés

Könyveink