hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Czibere: Nőnek a vakok és gyengénlátók támogatásai

Jelentősen nőnek a vakok és gyengénlátók életfeltételeinek javítását szolgáló támogatások, mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken Tatán, a fehér bot világnapja alkalmából.

Czibere Károly a Vakok Állami Intézete Rehabilitációs Telephelyén nyitotta meg a Fehér bot napjához kapcsolódó idei rendezvénysorozatot. Az államtitkár elmondta, a rehabilitációs tevékenység támogatása jövőre 100-ról 120 millió forintra emelkedik. A segítőkutya-programra jövőre 25 helyett 45 millió forintot szánnak. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének költségvetési támogatását pedig a kormány 2018-ban 195 millió forintra emeli.

Közölte azt is, hogy egy uniós pályázaton keresztül 3,3 milliárd forintos támogatást kapnak a család- és gyermekjóléti központok, amelyek a jövőben a látássérült embereknek és családtagjainak segítenek abban, hogyan gondozzák, támogassák fogyatékkal élő hozzátartozójukat. Az infokommunikációs akadálymentesítést szolgáló négymilliárd forintos keretösszegű uniós program várhatóan 2018 elején indulhat el, s intenzív párbeszédet folytatnak az Országos Fogyatékosságügyi Tanáccsal a látássérültek életfeltételeit javító programokról.

Czibere Károly kiemelte: a fehér bot világnapja kiváló alkalom arra, hogy a társadalom egészséges tagjai odafigyeljenek a vak és látássérült embertársaik befogadására, integrációjára. A magyar kormány célja, hogy megteremtse az önálló élet feltételeit számukra, és egyben áttörje az őket övező "közöny falát". Hozzátette, a kormány fontosnak tartja, hogy a látássérülteknek is elérhető legyen minden szolgáltatás, amely az önálló életvitelhez szükséges. Ehhez a szemléletformálás mellett anyagi támogatással is hozzájárulnak.

Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke köszöntőjében kiemelte: a sérült emberek beilleszkedését segítő ENSZ-egyezmény elveinek jogalkotói követése Magyarországot Európa élvonalába emelte, ugyanakkor a végrehajtásban még akadnak gondok. Ezek megoldásához szükség van a párbeszédre, hogy a jelmondatukban megfogalmazottak tartalmat kapjanak: "Semmit rólunk, nélkülünk!".

Október 15-e az ENSZ döntése értelmében 1969 óta a fehér bot világnapja. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a vakok és a gyengén látók sajátos helyzetére, hozzájáruljon gondjaik megoldásához, és segítse társadalmi beilleszkedésüket.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink