hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Csökkenhetnek a bérek a cafeteria miatt?

Ideért a fizetős egészségügy – kettészakadhat az ellátás? A kormány szép lassan vonul ki a gyógyító szektor finanszírozásából? A Vasárnapi Hírek összeállítása.

Átrendezheti a fizetéseket és kettészakíthatja az egészségügyet a kormány új javaslata. A kabinet lépésről lépésre hátrál ki az egészségügy finanszírozásából. Most éppen a cafeteria-rendszer átalakításának örvén próbál magánpénzt pumpálni a gyógyítórendszerbe.

Az új szabályok szerint a költségvetési szektor dolgozói 100 ezer forintnyi készpénzt kaphatnak, amit 100 ezer forintnyi, a SZÉP-kártyára feltöltött juttatás fejel meg. Az állami vállalatok és a versenyszféra dolgozói esetében a készpénz ugyanennyi, ám a SZÉP-kártyás részesedés akár 350 ezer forint is lehet. Az említett cafeteriaelemeket 34,51 százalékos adó terheli. Csakhogy a kormány egy új cafeteriafajtát készül bevezetni: a jövőben a munkáltatók értékhatár nélkül (értsd: bármennyi) és adómentesen adhatnak alkalmazottaiknak egészségügyi szolgáltatásokat. Következésképp a munkaadók számára ez a legkívánatosabb cafeteriatípus, hiszen nem jelent pluszköltséget. Ezért forrásaink szerint várhatóan tömegesen elterjed. Így egyrészt több százezer alkalmazott esik el a készpénzes, illetve leginkább élelmiszerre és üdülésre váltható juttatásoktól, írja a lap, mely szerint ráadásul a fizetések összege is csökkenhet, hiszen sokkal kifizetődőbb kisebb bért és jóval nagyobb összegű egészségügyi cafeteriát adni (utóbbit se adó, se járulék nem nyomja). Bár egyelőre csak becsülni lehet az intézkedés hatását, forrásaink szerint öt százalékkal is lejjebb nyomhatja a nettó béreket. Viszont abban az érvelésben is van igazság, hogy azt egészségügyi cafeteria készpénzes kiadásokat vált ki – hiszen az egészségügyben forgó pénz 62 százalékát adja csupán az állam, 38 százalékát az emberek szurkolják le (utóbbiban benne van a hálapénz, a magánorvosi kezelés, illetve a gyógyszerköltés is). Azaz az emberek évente mintegy 600 milliárd forintot tesznek bele a gyógyító rendszerbe.

A jövőben ez a summa 150–250 milliárd forinttal nőhet. Ráadásul kétszintűvé teheti a magyar egészségügyi rendszert. Egyelőre ugyan csak fű alatt szakad az ellátás, de szakemberek szerint hamarosan eljön az ideje, amikor a kormánynak ki kell mondania: a járulékért csak bizonyos szolgáltatások járnak, a többi ellátás fizetős.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
hirdetés

Könyveink