hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Csatlakoztunk a WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségéhez

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) ma Lyonban – a kelet-közép-európai régió országai közül elsőként – felvette hazánkat a tagjai közé.

Magyarország az IARC tagsággal a nemzetközi rákkutatást meghatározó országok sorába lépett, ezzel segítve a kormány célját, hogy a nemzeti népegészségügyi program keretében csökkentse a daganatos megbetegedések számát.

Prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter 2019. április 17-én kérte Magyarország felvételét a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség tagjai közé, amelyről az immáron 27 tagot számláló nemzetközi szervezet Irányító Tanácsa ma döntött lyoni ülésén.

A magyarországi delegáció, amelyet dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára vezet, a döntés után a kapcsolatok elmélyítéséről is megbeszélést folytatott az IARC vezetőivel. Dr. Elisabete Weiderpass, az IARC igazgatója a tárgyaláson elmondta, hogy a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökséghez való csatlakozásával Magyarország olyan kulcsfontosságú területeken segédkezik egy szorosabb nemzetközi együttműködés létrehozásában, mint a rákregiszter, az epidemiológia, a szűrés és a kutatás.

hirdetés

Könyveink