hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Családbarát címre pályázhatnak a kórházak 2020-ban is

A Magyar Kórházszövetség őszi konferenciáján megnyitották a Családbarát Kórház és Családbarát Kórházi Osztály 2020 pályázatokat.

A kórházi közérzet szempontjából nagyon fontos mozzanat volt, amikor a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) két évvel ezelőtt csatlakozott a Három Királyfi, Három Királylány mozgalomhoz, és közösen megalapították a Családbarát Kórház, illetve a Családbarát Kórházi Osztály díjakat – mondta a múlt hét végén rendezett kongresszuson Velkey György, az MKSZ alelnöke.

Ismerve, milyen problémákkal küzdenek az orvosok és dolgozók a mindennapi munka során, sokan kételkedtek abban, sikeres lehet-e egy ilyen kezdeményezés a kórházi környezetben – emlékezett vissza Velkey –, azonban mára kiderült: a kultúraváltás első lépése volt a pályázat megjelenése az intézményekben. A tavaly első ízben kiírt pályázatra beérkező számos pályamunka rácáfolt az aggodalmakra, az első Családbarát Kórház díjat a Bács-Kiskun megyei Kórház vehette át az MKSZ áprilisi konferenciáján, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának konferenciáján pedig külön szekcióban mutatták be a pályázaton nyertes osztályok pozitív tapasztalatait.

A kultúraváltás lényege – legalábbis Újvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke szerint – az, hogy egyfajta humánummal, emberszeretettel gondolunk azokra, akikkel nap mint nap együtt dolgozunk. Úgy vélte, ilyen légkörben sokkal jobb színvonalú és minőségű ellátást tudnak nyújtani a betegeknek a gyógyítás során.

A fiatal munkavállalók azt várják el, hogy olyan munkaközösségben dolgozhassanak, ahol figyelembe veszik az igényeiket, ugyanakkor fontos számukra a közösség. Ahol rugalmasságot tapasztalnak, és megélhetik az összetartozás élményét, ott szívesen maradnak – derült ki a mozgalom korábbi, vállalati felméréséből. Ezeket a tapasztalatokat érdemes becsatornázni az egészségügyi szektorba, hiszen az emberek, a krízishelyzetek hasonlóak. Ahogy a betegellátók tudnak tanulni a versenyszférától, úgy a gyógyítóktól is elleshetők a rájuk jellemző kreatív, empatikus megoldások – mondta az alelnök.

Számos jó gyakorlatot ismertek meg az elmúlt évek pályázataiból, a közös reggeliken átbeszélt személye problémáktól egészen addig, hogy van olyan munkahely, ahol nemcsak a gyerekeiknek, de a szüleiknek is megmutatják a munkavállalók, hogy hol dolgoznak – számolt be a Kopp Mária által létrehozott mozgalom alelnöke.

Az előregisztráció már megnyílt a mozgalom portálján, a Családbarát Kórházi Osztály 2020 és mátrix intézmények pályázat beadási határideje 2019. december 16., míg a Családbarát Kórház 2020 díjra 2020. február 24-éig lehet benyújtani a jelentkezéseket.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink