hirdetés
2022. augusztus. 17., szerda - Jácint.
hirdetés

Csak védettségi igazolvánnyal léphetnek be az iskolákba a "külsősök"

Decembertől védettségi igazolvány szükséges a "külsősöknek" a köznevelési intézményekbe való belépéshez, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A gyermekek, a pedagógusok további védelme és az oktatás zavartalanság érdekében a "külsősöknek" (pl. nem az iskola alkalmazásában álló takarítóknak, büféseknek, szállítóknak) decembertől védettségi igazolvány szükséges a köznevelési és szakképzési intézményekbe való belépéshez. A gyermekeket kísérő szülők az intézményvezető által kijelölt pontig léphetnek be az intézmény területére, aminek különösen az óvodák esetén van jelentősége.

Az erről kiadott miniszteri határozat nem vonatkozik azokra sem, akik valamilyen veszélyelhárítás céljával érkeznek az intézménybe. A maszkviselésre vonatkozó szabályokat a köznevelési intézményekben a kormány korábbi döntése értelmében az intézményvezetők állapíthatják meg. A fenti óvintézkedések mellett továbbra is az oltás felvétele a legfontosabb a köznevelési intézmények pedagógusai számára is. A jogszabály értelmében az állami fenntartású köznevelési intézményekben elvárt a pedagógusoktól az oltás felvétele, hiszen a tanárok sok emberrel, gyermekekkel és szülőkkel találkoznak. Oltásuk saját egészségük és mások védelme érdekében is fontos. A köznevelési intézményeket látogató 12 év feletti korosztály 51 %-a is már felvett az oltást. Az oltás felvételére kiváló lehetőséget kínál mindenkinek az oltási akcióhét, melynek során előzetes regisztráció nélkül is fel lehet venni az oltást a kórházi oltópontokon.

hirdetés
hirdetés

Könyveink