hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Csak egészségügyi okokból maradhat el védőoltás

Akár naponta szabhat ki bírságot a hatság, ha a szülők nem adatják be a kötelező védőoltásokat gyermeküknek – olvasható a feol.hu-n

Az alapvető emberi jogok biztosának egy idén májusban kelt jelentése szerint az óvodák nem kérhetnek a gyermekek oltásait is tartalmazó orvosi igazolást az újonnan érkezőktől – írja a feol.hu. Nincs ugyanis olyan jogszabály, amely ezt előírja – jelezte tavasszal Székely László ombudsman, akinek felhívása szélsebesen terjedt az óvodákban.

Korábban az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) egyik módszertani levelét értelmezték előírásként az óvodavezetők, ezért, ha egy gyerek orvosi igazolásában az állt, hogy nem kapta meg a kötelező oltásokat, elutasíthatták felvételét az intézménybe. Az ombudsmani jelentés alapján viszont az óvodák nem akadályozhatják meg az oltással nem rendelkező gyerekek közösségbe kerülését, ami az intézményvezetők szerint aggályokat vet fel.

Müller Cecília, a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője azt mondja, a kötelező védőoltások felügyeletét a népegészségügyi feladatkörben eljáró járási hivatalok és kormányhivatalok látják el. Az oltások beadását a gyermek háziorvosok végzik, 6 éves korig, folyamatos oltási rendben.

Amíg mindenki beadatja az oltásokat, addig nincs is baj. Ám Székely László alapjogi biztos egy aggasztó kiskapura hívta fel a figyelmet: az oltás megtagadásakor a hatóságok pénzbírságot szabnak ki, de ez a gyakorlatban nem jelent kényszerítő erőt, a pénzbírság megfizetésével a szülők ki tudják váltani gyermekeiket a kötelező védőoltás rendjéből –áll a jelentésben.

A helyzetet árnyalja a Müller Cecília által felvázolt gyakorlat. Az esetleges oltások elmaradását az óvodás korú gyerekek esetében a területi védőnő, utána az iskola védőnője jelenti a járási hivataloknak. Tehát szó sincs arról, hogy az oltástagadó szülők gyerekei ne lennének a látókörben. Megeshet viszont, hogy csak pénztárca kérdése, meddig megy el elvei érdekében valaki.

– A gyermek aktuális betegségére, egészségi állapotára való tekintettel, indokolt esetben a védőoltást el lehet halasztani – hangsúlyozza a megyei népegészségügyi főosztályvezető. Erről, mint mondja, a gyermek kezelőorvosa dönt, majd értesíti a népegészségügyi feladatkörben eljáró járási hivatalt. – A gyógyulást követően a védőoltást természetesen pótolják. Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a gyermek súlyos beteg, állapotában belátható időn belül változás nem várható. Ilyenkor a kezelőorvos, vagy a szülő az orvosi szakvéleményt benyújtva kérheti a járási hivataltól a gyermek védőoltás alóli mentesítését.

– A védőoltás indokolatlan elmaradása esetén felhívják a szülők figyelmét az oltás pótlására – magyarázza Müller Cecília, mi ilyen esetekben a hivatalos teendő. – A szülők, esetleges aggodalmaik eloszlatása céljából, személyes egyeztetés keretében feltehetik kérdéseiket. A legtöbb esetben a felhívás, valamint az egyeztetés már elegendő, hogy az elmaradt oltást beadatják.

Ha ez nem történik meg, eljárást indítanak a szülők ellen. A népegészségügyi főosztály adatai szerint Fejér megyében átlagosan évi 5-6 esetben kerül sor hatósági intézkedésre elmaradt védőoltásokkal kapcsolatban. Ezekben az ügyekben az elmaradt védőoltások túlnyomó többségét, az eljárás megindítása után beadatják a szülők. Néhány ügy, mint kiderült, jelenleg is folyamatban van. Ha az eljárás megindítása nem elég kényszerítő erő, bírságot szabhat ki a hatóság. Erre az utóbbi 5 évben 3 esetben volt szükség a megyében.

Müller Cecília arra a kérdésre, hogy pénzzel „kiválthatók-e” a gyerekek a kötelező védőoltások rendje alól úgy válaszolt: ha kell, akár naponta is kiszabhatják a bírságot az elmaradás miatt. Eddig ez elegendőnek bizonyult, minden ilyen esetben beadatták utólag a szülők az oltásokat.

(forrás: feol.hu)
hirdetés

Könyveink