hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Összeállt a kép: Bérfejlesztésre kellett a gyógyításból kispórolt pénz

Két napja írt a Napi Gazdaság arról, hogy húszmilliárddal csökkentették az egészségügyi szakellátást szolgáló keretet, azóta a szaktárca elárulta neki, hogy mire kellett ez a pénzt.

A kórházi adósságállomány (amely gyorsabban nő, mint tavaly) csökkentésére, "szokásosan" a gyógyító-megelőző ellátásra szánt keret év végi maradványa szolgál, ezen belül az összevont szakellátás éves keretét az e-alap júliusi átrendezésével több mint húszmilliárd forinttal csökkentették  – eleveníti fel a lap.

A szakállamtitkárság a Napi Gazdaság kérdésére közölte, az összeg nem a továbbra is aktív nyugdíjas dolgozók bérkompenzációjára szolgál, utóbbit "Az egészségügyi dolgozók pénzellátást helyettesítő jövedelemkiegészítése" nevű előirányzati sor tartalmazza − ezt a módosítások nem érintették, ám az e-alap nyilvános adatai között ilyen néven nem is található. A tárca szerint az előirányzatok átcsoportosítása megteremtette az egészségügyi bérfejlesztés − eredetileg a népegészségügyi termékadóból (csipszadóból) remélt − fedezetétolvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink