hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Békássy: Nagyon fontos az átszervezés

A rendszer rendkívüli módon pazarló és kórházcentrikus – mondta a Mandinernek Békássy Szabolcs, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos.

Takács Péter államtitkár a legsürgetőbb feladatnak az alapellátás átszervezését nevezte lapunknak adott interjúban. Mi a véleménye erről?

Teljes mértékben egyetértek. Nagyon fontos lenne az átszervezés, hiszen az alapellátás az egészségügyi ellátórendszer azon szegmense, ahol évről évre a legnagyobb volumenű orvos–beteg-találkozás valósul meg: tavaly ez a szám elérte az évi 75 milliót. Azért is elengedhetetlen jól megszervezni az alapellátást, mert ez a szektor az, ahol lakóhely közeli szolgáltatásokat lehet nyújtani a betegek számára, a lakóhely közelében nyújtott szolgáltatások pedig mind a költséghatékonyság, mind a hozzáférhetőség szempontjából a legmegfelelőbb ellátást jelentik a páciensek egészségének megőrzése, betegségeik gyógyítása szempontjából egyaránt. Az alapellátásban kell megpróbálni definitív, vagyis a beteg gyógyulásával, krónikus betegségeinek gondozásával helyeben megoldást jelentő és nem más intézménybe való tovább utalásával járó ellátást nyújtani a pácienseknek. A magyar egészségügyi ellátórendszer jelenleg kórházcentrikus, ami számos probléma okát adja.

Mi az a régi gyakorlat, amire egyértelmű nemet kell mondani?

Egy régre visszanyúló, rossz ellátás-szervezési beidegződéssel kell szakítanunk, miszerint a teljes lakosság egészségi állapotának a javítását nem a kórházi osztályokon kell elérnünk, hanem a megerősített alapellátás bázisán. Mindehhez az alapellátást a betegek számára sokkal hozzáférhetőbbé kell tenni, ami nem azt jelenti, hogy a tavalyi évben csúcsokat döntő betegforgalmi adatokat tovább kellene generálni, hanem az ellátásszervezés hatékonyságán kell javítani. Az alapellátás hatékonyságának növelése szempontjából elengedhetetlen annak a vizsgálata, hogy jelenleg az egészségügyi ellátórendszerben rendelkezésre álló humánerőforrás az ellátórendszer megfelelő szintjén végzi-e a tevékenységét, továbbá megfelelőek az alapellátási körzetek jelenlegi határai. Szükségszerű, hogy a háziorvosok hatásköre is bővüljön.

Mindez egyéb lényegi változás nélkül sem járna automatikusan többletfeladattal a családorvosok számára – jelenleg a hatásköri korlátokból adódóan a különböző betegutak megszervezése időigényesebb, sokkal nagyobb kihívást jelentő feladat –, ugyanakkor az ellátási hatékonyságon, a járó- és fekvőbeteg intézmények terhelésén azonnal csökkenteni tudna.

A teljes interjút a Mandiner közli.

(forrás: mandiner.hu)
hirdetés

Könyveink