hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Bajba kerülhetnek ezek a háziorvosi praxisok a rezsiárak miatt

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint esély sincs arra, hogy támogatni tudják a rendelőket, írja a BOON.

Bajba kerülhetnek azok a háziorvosi praxisok, amelyek saját pénzből gazdálkodnak, és piaci áron kapják az energiát. Ők valamilyen segítségre számítanak, mert egyébként nem tudják majd kigazdálkodni a rezsit, jelezte a Háziorvosok Online Szervezete. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége azonban úgy látja, jelenleg esély sincs arra, hogy támogatni tudják a rendelőket, hiszen az ő tulajdonukban álló orvosi szobákat is alig tudják fenntartani – írja a BOON.

Az önkormányzat fizette és fizeti ezután is a rezsit, de hozzájárulást kértek a háziorvosoktól, mert elfogytak a forrásaik. Egyelőre havi 50 ezer forinttal járul hozzá minden praxis a költségekhez, de hogy ez meddig lesz elég, nem tudni. Ez az összeg még nem megterhelő, szerintem ennyit a kisebb praxisok is ki tudnak gazdálkodni, és nyilvánvaló, hogy ez csak egy kis hányada a valós rezsiköltségeknek – vélekedett Hintalan Ádám, aki önkormányzati tulajdonban lévő rendelőben praktizál.

Hozzátette: a rendelőben 20-22 fok van, távfűtés szolgáltatja a meleget, de hőmennyiségmérő nincs a helyiségben. Az árammal spórolnak, odafigyelnek, hogy feleslegesen ne égjenek a lámpák. Az önkormányzattól eddig nem érkezett kérés a takarékossággal kapcsolatban.

Szintén önkormányzati épületben rendel Sajószentpéteren Kacsándi László háziorvos, itt azonban minden háziorvos, gyermekorvos és fogorvos maga fizeti a rendelő rezsijét. – Ez így volt ezelőtt, és így lesz ezután is. Mi fizetjük az áramot, a gázt, a vizet, a takarítást és a biztosítást is, valamint minden egyéb, fenntartással kapcsolatos költséget. Az áramszámlánk már növekedett, a fűtés díját még nem kaptuk meg, nem tudom, milyen tarifa vonatkozik majd ránk. Az önkormányzat városi szintem szerzi be az energiát, és ebből számolják ki a ránk vonatkozó összeget. Azonban igyekeznek olyan takarékossági intézkedéseket hozni, ami kevésbé növeli a praxisokban az egy főre eső költségeket – sorolta a háziorvos.

Jelezte: akár félnek a magas gázszámlától, akár nem, mindenképpen nekik kell majd kifizetniük.

(forrás: Boon.hu)
hirdetés

Könyveink