hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Az egész lakosságot teszteltetnék a magyarok

A magyarok háromnegyede is olyan tömeges tesztelést akar, mint Szlovákiában, derül ki a Napi.hu és a Pulzus Kutató közös reprezentatív kutatásából.

Szlovákiában az ország egész lakosságát koronavírus-tesztnek vetik alá október végén, összesen mintegy 6000 tesztelési helyet alakítanak ki, a szám lényegében megfelel a választói körzetek számának. A lebonyolítás is hasonló, és egy-egy állomáson átlagban hét ember végzi a mintavételt. Az akció lebonyolításába a hadsereget is részt vesz, és összesen 13 millió darab antigéntesztet használnak fel.

A lépés nem teljesen egyedi: Kínában már többször is kötelező tesztet írtak elő tízmilliós nagyvárosokban is, hogy a vuhanihoz hasonló lezárásokat elkerülhessék. A tesztelés nem gyógyítja meg a betegséget, de az Egészségügyi Világszervezet is erősen ajánlja, hogy a lehető legtöbb vizsgálatot végezzék el.

A Napi.hu és a Pulzus Kutató közös, reprezentatív közvélemény-kutatása alapján itthon is szinte ugyanakkora mértékben támogatna a lakosság egy hasonló intézkedést, mint Szlovákiában. Az összes megkérdezett 74 százaléka támogatna egy ilyen intézkedést. Kevés különbség van a nemek között: a férfiak 77, a nők 72 százaléka látja ezt egy indokolt és szükséges lépésnek.

Leginkább a fiatalok (78 százalék) értenének egyet a lépéssel, míg a legkevésbé a veszélyeztett csoportba tartozó 60 évnél idősebbek tartják ezt jó megoldásnak. Náluk 69 százalék a támogatottság, míg 31 százalék elutasítana egy ilyen lépést. Az alap- és középfokú képesítésekkel bírók gyakorlatilag azonos mértékben (75 százalék) lennének egy ilyen intézkedés mellett. A felsőfokú végzettségűeknél látszik nem szkepticizmus, ugyanis körükben "csak" 71 százalék érzi ezt szükségesnek.

A leginkább a vidéki lakosság sorakozik fel az ilyen grandiózus tömeges tesztelés mögé: a községekben élők 81 százaléka tartja ezt jó megoldásnak. Náluk valamivel kevésbé lelkesek a vidéki városok lakói, akiknél csak 73 százalék érzi ezt szükségesnek, míg a budapestieknél 71 százalék a támogatottság.

A teljes információ

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink