hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az alapellátó fogorvosok finanszírozása is változhat

Az iskolafogászatok kivételével az összes többi rendelés finanszírozásának fix eleme a bér- és a rezsitámogatás maradna, írja a Népszava.

A fogorvosok finanszírozását is át akarja alakítani a Belügyminisztérium – derült ki egy rendelettervezetből, amely az érintettek között nagy felháborodást keltett. A változtatás megszünteti a körzetek működésének stabilitást adó finanszírozási elemet, az alapdíjat és teljes egészében az aktuális havi forgalmuktól, és a munkájuk minőségértékelésétől függne, hogy az adott hónapban mekkora összegből gazdálkodhatnak a praxisok – írja a Népszava.

A közfinanszírozott páciensek ellátását végző fogászatok finanszírozása most több jogcímen jön össze: a körzet lakosságának száma, és összetétele alapján számított bázis összegből, valamint a forgalmat tükröző teljesítménydíjból, továbbá a bértámogatásból. Január elsejétől az iskolafogászatok kivételével az összes többi rendelés finanszírozásának egyetlen fix eleme a bértámogatás és a rezsitámogatás maradna. Így az energia- és egyéb, a működtetéshez szükséges kiadások fedezete is attól függ majd, hogy az adott időszakban megfelelő volt-e a forgalom.

Ez egy katasztrófa lesz, ha valóban bevezetik – mondta a lapnak Dúl Zoltán szombathelyi fogorvos. – A tervezet szerint négy indikátort vezetnek be. Ha valaki az egyik indikátorban sem ér el pontszámot, akkor nem kap arra a hónapra teljesítmény-finanszírozást. Ez akár havi 800 ezer - egymillió forintos bevételkiesést is jelenthet. Magyarul az a körzet, amelyik így járt, nem tud bért fizetni, anyagot pótolni a következő hónapokban. Ráadásul az energiaválság közepén nem az eddigi finanszírozást kellene szűkíteni, hanem épp ellenkezőleg, inkább azt növelni.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink