hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Az adatvédelmi hatósághoz is érkeztek járványügyi panaszok

Az adatvédelmi hatósághoz beadott, a járvánnyal kapcsolatba hozható panaszok száma meghaladja a kétszázat – tudta meg a Népszava.

Az ombudsmanhoz tavaly tavasz óta másfél ezer beadvány érkezett. Az adatvédelmi hatóság azonban ugyanazokat a kérdéseket közérdekű adatigénylésként értékelte.

Péterfalvi Attila a különféle ügytípusokban tavaly 71 beadványt kapott (4 eljárás még folyamatban van), ebben az évben már több mint kétszer annyit, 146-ot (38 van folyamatban). Összesen tehát a beadványok száma 217, a folyamatban lévő ügyeké pedig 42.

A tavaly indított eljárásokról – például a digitális távoktatás adatvédelmi és adatbiztonsági vonatkozásairól – a hatóság 2020-as tevékenységről szóló beszámoló tartalmaz részleteket. Idén a személyes adatok kezelése témakörében benyújtott panaszok többsége „a védekezéssel kapcsolatban létrejött weboldalakat népszerűsítő kéretlen tartalmak” küldését, továbbá a „védekezéssel, oltakozással kapcsolatos kéretlen telefonhívásokhoz kapcsolódó adatkezeléseket” kifogásolta – írja a Népszava.

A közérdekű adatokkal összefüggésben az állampolgárok főként a járványügyi intézkedések miatt fordultak az adatvédelmi hatósághoz. A panaszolt adatigénylések egyebek között a vakcinabeszerzés dokumentációja, az államfő védőoltásáról kiállított igazolás, valamint az új koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyekre vonatkozó statisztikai adatok megismerésére irányultak.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink