hirdetés
2020. február. 19., szerda - Zsuzsanna.
hirdetés

Átvette a bérszámfejtést a kincstár, gondok a fizetéssel (Bővítve MÁK állásponttal!)

Volt, akinek százezer forinttal érkezett kevesebb a számlájára, más pedig csak a fizetése felét, kilencvenezer forintot kapott a Semmelweis Egyetem klinikáin, miután januártól az egyetemet is bedarálta a Magyar Államkincstár Központosított Illetményszámfejtési Rendszere (KIRA).

hirdetés

Az állami kórházak már hosszú ideje küszködnek a KIRA-val. Bár ott a kezdeti problémákat mára nagyjából sikerült rendezni, úgy tűnik, a kincstár nem okult: még mindig nehézségeket okoz az egészségügyiek meglehetősen összetett bérének számfejtése. A másfél milliárd forintból, uniós támogatással létrehozott KIRA-val, amelynek öt éves fenntartását és üzemeltetését vállalta a kormány, számos probléma adódott a 2015 novemberi bevezetése óta.

– Hétfőn érkeztek a fizetések a dolgozók számláira, éppen az adatokat gyűjtjük össze. Arra kértük a kollégákat, írják meg tételesen a panaszaikat – mondja a MedicalOnline-nak dr. Antmann Katalin, a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség (SÉSZ) alelnöke. Mindenki azt remélte, hogy a MÁK okult az elmúlt év nehézségeiből, amelyeket az állami kórházaknál tapasztaltak, és az SE is mindent elkövetett annak érdekében, hogy ne legyen fennakadás az átállásnál, mégsem sikerült elkerülni a hibákat. Leginkább az egészségügyi bérek összetettségéből adódnak az elszámolási hibák, de most jellemzően a táppénzek kifizetésének elmaradása miatt kaptak többen kevesebb bért. Bár most vezették be az e-bérjegyzéket, az adatokat még nem töltötték fel a rendszerbe, és addig, amíg a fizetési papírokból ki nem derül, kinél mi hiányzik, lépni sem igen lehet – összegezte az SE reprezentatív szakszervezetének alelnöke, hozzátéve azt is, remélik, hó közi kifizetéssel hozzájutnak a hiányzó pénzükhöz azok a dolgozók is, akik most nem kapták meg a teljes illetményüket.

A dolgozók közül sokan az SE Emberierőforrás-gazdálkodási Főigazgatóságától igyekeztek információhoz jutni. Egy, a MedicalOnline birtokába jutott, az egyik klinikán kiadott körlevélben amellett, hogy leírják, „a KIRA-ra történő átállás miatt a hétfőn megkapott fizetéseknél sok esetben merültek fel problémák, a főigazgatóság azt kéri, hogy telefonon senki ne keresse őket, mert nem adnak szóban felvilágosítást”. Mint írják, a táppénzt még senkinek nem fizették ki, az utalás folyamatos, várhatóan nyolc napon belül megkapják az érintettek. Az átállás miatt nem fizették ki a megbízási díjakat sem, ennek pontos dátuma még nem ismert. Azt ígérik, hogy a bérjegyzék az egyéni tárhelyen várhatóan február 9-én lesz fent, bár más klinikai dolgozókat úgy tájékoztattak, az elektronikus fizetési papír leghamarabb február 15-én érhető el. A már említett levélben azt is írják, hogy a hibák kijavításán folyamatosan dolgoznak a főigazgatóságon, ha az alábbiakon túl mégis további kérdés merül fel, azt kérik írásban jelezzék a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címre. Ezt megerősíti az SE is, arról tájékoztatva a MedicalOnline-t, hogy az illetményekkel kapcsolatos bármilyen észrevételt ezen e-mail keresztül küldhetik el a munkatársak, leveleikre az egyetem szakigazgatósága igyekszik azonnal, de legkésőbb 1-2 munkanapon belül válaszolni.

Mindig ugyanúgy?

Az SE egyik klinikáján dolgozó szemfüles munkatárs végül a MÁK-ot is elérte, ahol arról tájékoztatták, a táppénz mellett a pótlékok és a bérkiegészítések kifizetésével adódtak problémák.

– Ismerős, visszacsengő pontok – mondja lapunknak az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) elnöke, Törökné Kaufmann Zsuzsanna. A szakmai szervezet tavaly év elején száztizenhat bekezdésben sorolta a MÁK-nak küldött levélben, hogy mi a probléma a KIRA-val: késlekedő kifizetések, értelmezhetetlen, negyven oldalas leporellókon kiadott fizetési jegyzékek, az intézmények felé olvashatatlan formában közölt adathalmazok, duplán terhelt munkaügyisek és bérszámfejtők a kórházakban. Bár a bevezetés előtt többször egyeztettek annak érdekében, hogy olyan rendszert alakítsanak ki, ami mindenkinek megfelel, a kéréseket végül figyelmen kívül hagyták a MÁK-nál. Az állami kórházakban generálisan jelentkező hibákra akkor Lengyel Ferencné, a kincstár főosztályvezetője úgy reflektált, a jelzett problémák egyéniek, akik korábban is elektronikus rendszert használtak, zökkenőmentesen álltak át a KIRA használatára, és az intézmények kellene módosítaniuk az ügyvitelen a problémamentes felhasználás érdekében.

– A sok bérelem miatt speciális az egészségügyben dolgozók bérének számfejtése, de a fizetéseket az állami fenntartású intézményekbe már zökkenőmentesen utalják – folytatja Kaufmann Zsuzsanna. – A technikával nem, inkább a háttérfeladatokkal, adatlekérdezésekkel vannak még problémák, aminek következtében a kórházakban gyakorlatilag két bérszámfejtési rendszert futtatnak, az egyikből a másikba töltve az adatokat.

Az egyetem szerint sikeres volt

Egyes esetekben előfordulhatott, hogy a vártnál kisebb összegű átutalás érkezett, így például a személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó kedvezmények és a kompenzáció rögzítése még nem történt meg teljes körűen az államkincstár számfejtési rendszerében. Az államkincstár munkatársai az egyetem által megküldött dolgozói nyilatkozatokat folyamatosan rögzítik (pl. gyermek után járó adókedvezmény, fogyatékkal élők után járó kedvezmény, új házasok kedvezménye) – közli lapunk kérdéseire válaszolva az SE. Az átállás miatt a január havi táppénz folyósításához szükséges rögzítést később tudták elkezdeni a kincstár munkatársai, így a táppénz utalása is csak később várható, ugyanakkor a különbözeteket folyamatosan utalják az érintettek számlájára. A megbízási díjak kifizetésének néhány napos csúszása az egyetem dolgozóit alapvetően nem érinti. Kérdésünk, hogy hány embert érintett a probléma, válasz nélkül maradt.

Az esetleges késedelmek nem kifejezetten az oktatási vagy az egészségügyi területet érintik, hanem a fenti okok következményei – írják. A KIRA-ban való első számfejtés tapasztalatait felhasználva, a kincstár munkatársaival folyamatosan egyeztetve az egyetem mindent megtesz annak érdekében, hogy a következő hónapokban az illetmények és egyéb járandóságok számfejtése és utalása zökkenőmentesen történjen.

Összességében a KIRA-csatlakozás sikeres volt, az egyetem mintegy nyolcezer munkatársa időben, az új rendszernek megfelelően február 6-án, kapott fizetést – összegzi az SE, hozzátéve azt is, kivételt az Erste banknál számlát vezető dolgozók jelentenek, akik a banknál tartott hétfői rendkívüli szünnap miatt a keddi napon kapják meg fizetésüket.

MÁK: az intézményektől kapjuk az adatokat

A MÁK 2015. november 1-jével vezette be a KIRA-t, amely a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek, mintegy 13 ezer intézmény csaknem egymillió foglalkoztatottjának számfejti a bérét. A kincstár minden hónap utolsó munkanapján végzi a számfejtést és állítja elő az utalási állományokat. A kincstár kizárólag az intézmény által a KIRA rendszerben rögzített tételeket tudja számfejteni. A közszolgálati jogviszonnyal rendelkezők esetében a hónap 5. napjáig, a közalkalmazottak és a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó foglalkoztatottak esetében a hónap 10. napjáig kell megkapniuk munkabérüket – foglalja össze lapunknak a MÁK.

A bérjegyzékeket és az utalási állományokat, valamint a hozzá tartozó listákat a számfejtést követő második munkanapon – legutóbb 2017. február 2-án – az e-Adat rendszeren keresztül az intézményeknek átadtuk – írják. A munkabérek indítását az eddig megszokott módon továbbra is a munkáltatók végzik, amennyiben megfelelő mennyiségű fedezet áll a számlájukon rendelkezésükre. Az SE is sikeresen csatlakozott a KIRA rendszerhez, a munkáltató által a KIRA rendszerben rögzített tételek alapján január utolsó munkanapján megtörtént a számfejtés az egyetem dolgozóinak, az utalási állományokat pedig a kincstár az egyetemnek 2017. február 2-án átadta.

Az egyetem tájékoztatása szerint előfordulhattak olyan esetek, amikor a dolgozók átsorolása nem tartalmazott valamennyi, korábban használt bérelemet, továbbá a táppénz folyósításához szükséges papírt az SE munkatársai késve juttatták el a kincstárnak. Az egyetem jelzései alapján az érintettek hóközi számfejtés keretében kapják meg a törvény szerinti járandóságukat – jelezte a kincstár cikkünkre reflektálva. A MÁK-ot az egyetem úgy tájékoztatta, hogy a munkáltató általi rögzítésben keletkezett hibák és hiányosságok miatti eltérés elenyésző számú munkavállalót érint

Végül megjegyzik azt is, hogy egyetlen más intézményből sem érkezett panasz, hogy az illetményszámfejtés hibás lett volna.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink

 • learn more Orbán Viktor és te

  Orbán Viktorra égető szükségünk van. Vagy talán nem is rá, hanem arra az Orbán Viktor-képre, amit a stábjával együtt professzionálisan alkotott meg,...

 • learn more Az orvostudomány jövőformálói - TOP 25 feltörekvő tehetség

  Miközben a sajtóban megjelenő hírek zöme az egészségügy nehézségeiről és kudarcairól szól,...

 • learn more Az emlőrák korszerű sebészete

  A női kebel a nőiesség jelképe és az emberiség fennmaradásának egyik záloga. Megbetegedései emiatt kiemelten fontosak, a gyógyítás...

 • learn more Fukushima [3.11] Maradjunk vagy menjünk? (memoár) - Személyes történet a 2011-es tohokui földrengésről, tsunamiról és a fukushimai atomkatasztrófáról

  Popovics Péter a családjával együtt 10 évet élt Japánban, és Yokohamában (Fukushimától 180 km-re) élte át a 2011 márciusi történelmi földrengést, melynek következményei gyökeresen megváltoztatták mindannyiuk életét. Az emlékirat egyrészt a szerző gyerekeinek nyújt magyarázatot a család gyökereire, másrészt pedig feldolgozza családjuk azon megpróbáltatásait, melyekre a fukushimai atomerőműbaleset következtében az események sodrása nem adott lehetőséget. A könyv központi része a földrengés napjától számítva napi bontásban mutatja be a katasztrófa kibontakozásával párhuzamosan a velük történteket mindaddig, amíg el nem hagyták Japánt. Nyelv: magyar...

 • learn more A várandósgondozás kézikönyve

  A várandósgondozás a szülészeti gyakorlat egyharmadát teszi ki, a másik kétharmad a perinatológia, illetve a nőgyógyászat. A három nagy...

 • learn more Mit (t)egyek, hogy lefogyjak? - Patika Magazin könyvek

  A könyv segítségével nem lehet néhány hét alatt hatalmas túlsúlytól megszabadulni, azt sem ígéri, hogy...

 • learn more Odontológia és gnatológia

  A rágókészülék mozgástana és a természetes maradó fogazat okklúziójára vonatkozó legfontosabb alapelvek ismerete elengedhetetlen a korszerű...

 • learn more Diabetes mellitus – A gyógyszerészi gondozás alapelvei

  A hasznos kiadvány az alapismereteken túl részletesen kitér a cukorbetegség kezelésére, a gyógyszeres...

 • learn more Férfigyógyászat

  Az orvosi szakterületek szétválása óta létezik a nőgyógyászat, amely alapvetően a női reprodukcióval és annak szerveivel foglalkozik. A FÉRFIGYÓGYÁSZAT...

 • learn more Gyógyszertámogatás

  A fejlett és közepesen fejlett országokban a gyógyszerek jelentős részét az állam, illetve az annak alrendszereként működő társadalombiztosítás...

 • learn more Csoportdinamika

  Ez a könyv Rudas János harmadik műve a csoportokról. Aki korábban tanulta és gyakorolta az önismereti, személyiségfejlesztési, emberierőforrásfejlesztési...

 • learn more Gyermekszemészet

  A könyv összegzi mindazon tapasztalatokat, amelyek az utóbbi évtizedek során felhalmozódtak a gyermekkor szemészeti betegségeinek ellátásában. A szakemberek...

 • learn more A születéstől az élhető filozófiáig

  Bagdy Emőke Professzor asszony ajánlásából az NKA pályázati támogatásához: Tornyossy Mária könyve nagy tapasztalatú...

 • learn more Maxillofacialis anatómia

  A fogorvosok számára különösen fontos a fej-nyak területének pontos és részletes ismerete, hogy a fogászati gyakorlatban előforduló patológiás...

 • learn more Flow - Az áramlat. A tökéletes élmény pszichológiája - Az elme kerekei

  A Flow a tökéletes élmény pszichológiájának eredeti, legátfogóbb kifejtése....

 • learn more Dinamikus gyermekpszichiátria

  Örömmel nyújtjuk át a kötet újabb átdolgozott kiadását. Különösen fontosnak tarjuk, hogy napjainkban az agyi fiziológiai működések...

 • learn more Álomkönyv. Pszichoterápiás álommunka

  Az Álomkönyvet mindazok haszonnal forgathatják, akik érdeklődnek saját álmaik iránt, és akik izgalmasnak találják a...

 • learn more Hány barátod is van?

  Könnyű a hálózatok tudományában egy elvont matematikai elméletet látni. Pléh Csaba, Unoka Zsolt és munkatársaik könyve gyökereiben megváltoztatja...

 • learn more Sebészet (10. kiadás)

  A könyveknek megvan a maguk sorsa (habent sua fata libelli). A Sebészeté szerencsésnek mondható, mert túl a megtisztelő medicina-nívódíjon immáron...

 • learn more A szociális agy kultúrtörténete

  E kultúrtörténeti kötet a kezdetektől egészen máig feltárja az emberi agy fejlődését, bemutatva azt is, hogyan alakított ki...