hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Átjárás a háziorvosi és a kórházi informatikai rendszerek között

Jelentős segítséget nyújt a háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak az az informatikai fejlesztés, amely integrálja a kórházakban és a háziorvosoknál alkalmazott rendszereket annak érdekében, hogy leletek, vizsgálati eredmények és más, a betegekről szóló információk azonnal elérhetők legyenek a számítógép segítségével.

Ma még nem sokan ismerik, de akik használják, rendkívül elégedettek egy Miskolcon és környékén alkalmazott, a háziorvosok munkáját megkönnyítő informatikai rendszerrel. A Praxis Plus eMedWorkS kommunikációs modullal lekérdezhetők és automatikusan a háziorvos gépére tölthetők a beteg kórházi kezelése során keletkezett ellátási adatai, egészségügyi dokumentumai, így a laboreredmények, a szakorvosi leletek, a vizsgálati adatok, a zárójelentések. Mindezzel jelentős időmegtakarítás érhető el például a ma már gyakran előforduló rendelői munka; a leletek szkennelésének kiváltásával. A paciensekre vonatkozó egészségügyi dokumentumok bármikor elolvashatók, így ha rendelésre jön a beteg már csak a teendőket kell megbeszélni vele. A rendszerkapcsolat révén szerzett naprakész többletinformáció felhasználásával az orvosi munka hatékonyabbá tehető, a szakmai döntéshozatal megbízható információkkal támogatható.

Mint azt Szerényi László, a szoftvert fejlesztő Praxis Medical System Kft. (PMS) ügyvezetője a MedicalOnline érdeklődésére elmondta: fejlesztésük a GlobeNet Zrt.-vel kiépített korrekt szakmai kapcsolat alapján készült el. A közös munka során megismerhették a MedWorkS kórházi informatikai rendszert, amelyet korszerű platformon, kulturált felületen megjelenő, korrekt szakmai tartalommal bíró kórházi rendszernek találtak. Olyannak, amely nemcsak perspektívákat hordoz, de komoly humánerőforrással támogatott és lelkes, hozzáértő vezető- és szakembergárda menedzsel – fogalmaz Szerényi László.

– Amikor hallottunk erről a fejlesztésről, a kor- és szakszerű betegellátás támogatása érdekében elhatároztuk, hogy megteremtjük a kapcsolatot és átjárhatóságot a két rendszer között – mondja az ügyvezető, azt is jelezve: egy ilyen fejlesztés soha sem egyszerű, mert a kapcsolattartás telefonon, mailben és egyéb kommunikáción keresztül zajlik, nem egy csendes irodai szobában…

S hogy mit is jelent a gyakorlatban a Markovics Gyula, a PMS szoftverfejlesztő rendszergazdája által fejlesztett alkalmazás? Elsősorban azt, hogy a fejlesztés eredményeképpen, a háziorvos a saját rendelőjében működő háziorvosi szoftveréből, - a Praxis Plus eMedWorkS kommunikációs modulból - el tudja érni az adott kórház vagy szakrendelő kórházi rendszerét, illetve annak eMedWorkS alkalmazását. A háziorvosok számára így elérhetővé válnak beutalt betegeinek a szakorvosi leletei, laboreredményei, zárójelentései, és követheti a betegeivel történő szakrendelői, kórházi ellátási eseményeket. Mivel nemcsak a miskolci kórházakban működik a GlobeNet rendszere, hanem a Vasútegészségügyi Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft.-nál is, ezért az alkalmazás értelemszerűen kiterjeszthető a szakrendelőkre is.

A kórházi és háziorvosi információs rendszerek integrálásával a fejlesztők kiemelt célja olyan kommunikációs rendszerkapcsolat megteremtése volt, amely beépül a háziorvos napi rutintevékenységei közé; nem jelent többlet-adatbevitelt, adatszolgáltatást és nem kell átlépni más programrendszerbe sem. A napi rendelés során a beteg állapotáról minden fontos orvos-szakmai információ megjeleníthető az orvos által használt háziorvosi rendszerben, a páciens kórlapján, így a szakorvosi leletek együtt megtekinthetők.       

A tapasztalatokról szólva dr. Simkó Róbert házi gyermekorvos, a miskolci gyermek háziorvosok szakmai vezetője kérdésünkre elmondta: Miskolcon és a megyében a háziorvosi egyesülésnek mintegy 200 tagja van, s többségük a PMS rendszerét használja. Közülük mintegy 170-en a miskolci megyei kórházhoz tartoznak, így különösen hasznos számukra a két rendszer együttműködése. A háziorvos egyszerűen hozzáférhet a betegdokumentációhoz abban az esetben, ha ezt a beteg vagy a gyermek szülője kifejezetten nem tiltja meg. Mindez különösen olyan esetekben nagy segítség, amikor például pénteken keresi fel valaki az orvost, aki régebben legkorábban hétfőn juthatott a beteg laboratóriumi vagy RTG leleteihez. Az, hogy péntek délután legkésőbb 2 órakor letöltheti a kórház szerveréről az eredményeket, a terápia beállítása szempontjából nem mellékes, így ugyanis biztosan hasznos lehet a kezelés – magyarázza dr. Simkó Róbert.

A házi gyermekorvos a fejlesztés több fázisát megélte, s mint mondja, nagy előrelépés, hogy ma már automatikusan töltődnek be gépére a betegeit érintő információk. Kezdetben csak a maga által kezdeményezett vizsgálatok eredményeihez fért hozzá, ma már azonban olyan vizsgálatokról is tudomást szerezhet, amelyekhez például beutaló nélküli szakrendelést keresett fel a beteg, vagy tájékozódhat akár korábbi zárójelentésekről is, amelyeket anno esetleg elfelejtett átadni számára a páciens.  

A GlobeNet folyamatosan fejleszti, és újabb szolgáltatásokkal bővíti az alkalmazását. Jelenleg is készül egy újabb verzió, ami új feladatokat, fejlesztést, rendelői telepítéseket, betanításokat jelenthet a háziorvosi rendszergazdáknak is. Tevékenységükkel, - reményeik szerint a háziorvosok igényeinek megfelelően - támogatják, azokat a kormányzati törekvéseket is, amelyek az egészségügyi alapellátás korszerűsítésére irányulnak.

Az ebben közreműködő orvosok és informatikusok megfogalmazásai szerint, fentiekben vázolt tevékenységük elsősorban a betegek, páciensek rendelői komfortérzetének javítására, a „kapuőri” egészségügyi alapellátási feladatok korszerűsítésére, illetve a betegelégedettség javítására irányul.

hirdetés

Könyveink