hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Április 1-jéig dönthetnek az orvosok az új munkaszerződés aláírásáról (Frissítve: Pintér levele)

Április 1-jéig kell nyilatkozniuk az orvosoknak arról, hogy elfogadják-e az új jogviszonyról szóló törvény szerinti szerződésüket, ám eddig az időpontig is az új bértábla szerint kapják a fizetésüket – jelentette be Gulyás Gergely.

Minden, az egészségügyet érintő átalakítás a járvány elleni védekezés jegyében történt az elmúlt fél év során, de a döntések hosszú távon az ágazat hatékonyabb működését eredményezik – jelentette ki a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Emlékeztetett, hogy az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvényt az ellenzék is támogatta, és azt a Magyar Orvosi Kamara javaslatára fogadták el. A jogszabály lehetővé tette, hogy búcsút intsünk a hálapénznek, ezzel együtt pedig az orvosok tisztes béreket kapjanak. Később arra a kérdésre, hogy miért nem jelentek még meg a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek, úgy fogalmazott: „dolgozunk rajta”.

A koronavírus-járvány rámutatott, hogy egy világosabb, átláthatóbb irányítási rendre van szükség az egészségügyben, a transzparens hierarchia jegyében jött létre az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), amelynek öt, szakterületét kiválóan ismerő főigazgató-helyettesének személye a garancia arra, hogy az országos intézményeket, a megyei kórházakat és az egyetemi  klinikákat összefogva az új igazgatóság szervezettebb irányítást biztosít majd. Az új egészségügyi jogviszony „normális” fizetést garantál az egészségügyben dolgozóknak – fogalmazott a politikus, és bejelentette azt is, hogy a munkavállalóknak elég április 1-jéig nyilatkozniuk arról, hogy elfogadják-e vagy sem az új jogviszonynak megfelelő munkaszerződésüket. A megemelt fizetés azonban addig is valamennyi dolgozónak jár január 1-jével – jelentette ki Gulyás Gergely.

Száz éve nem látott vírusfertőzéssel nézünk szembe, amely ellen csak hatékonyan működő rendszerekkel lehet védekezni. Ez indokolja, hogy a veszélyhelyzet idején az operatív törzs vezetőjeként Pintér Sándor vezényelje a rendszereket, ezen belül az egészségügyet is – magyarázta a tegnap megjelent kormányrendeletben foglaltakat a miniszter.

Mérséklődést mutat a koronavírus terjedése – állapította meg a kormány a járványügyi helyzetet értékelve. Az elmúlt egy hét adatait figyelembe véve az új fertőzöttek száma naponta 3-5 ezer fővel emelkedett. A tömeges, célzott szűrések nyomán a számok emelkedni fognak, de ezeket el lehet különíteni a terjedés ütemét igazoló adatoktól – mondta a kabinetminiszter, és kérdésre válaszolva azt is hozzátette, az egészségügyiek, bölcsődei és óvodai dolgozók, a szociális szféra munkavállalói, valamint a pedagógusok teszteredményeinek tükrében döntenek arról, hogy szélesítik-e még a tesztelésben résztvevők körét. A védekezés szempontjából kulcsfontosságú hivatásrendek országos tesztelése pénteken lezárul, ennek eredményeit várhatóan – szakmákra lebontva – a hétvégén nyilvánosságra hozza a kormány – számolt be a kabinet szerdai ülésén született döntésről a miniszter.

Nem kell visszatartani az intenzívosztályok betegforgalommal, halálozássál és humánerőforrással kapcsolatos számait, a szakmai szervezetek valamennyi, a rendelkezésükre álló adatot megoszthatják a nyilvánossággal – így reflektált Gulyás Gergely arra a levélre, amelyet Fülesdi Béla, a humántárca Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium tagozatának elnöke azt írt a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaságnak (MAITT) az adatvédelmi szabályokról. A kabinetminiszter hangsúlyozta, a kormány is őszinte, naprakész adatokat közöl, a magyar adatszolgáltatási rendszer pedig a legjobbak közé tartozik. A politikus azt is közölte, jelenleg országszerte 961 beteget kezelnek intenzív osztályon.

A magyar egészségügy képes ellátni a megnövekedett feladatokat, és valamennyi beteg számára biztosított a színvonalas az ellátás – szögezte le a miniszter, hozzátéve, az orvosoknak és ápolóknak még néhány hétig kell kitartaniuk, mert a vakcina fejlesztések nyomán „már látszik az alagút végén a fény”. Újságírói kérdésre adott válaszából kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók 2,6 százaléka, 5026 fő fertőződött meg tavasz óta, közülük tizenhatan haltak meg.

Az idősek védett vásárlási idősávjának bevezetésén túl újabb korlátozó intézkedéseket egyelőre nem tervez a kormány – derült ki Gulyás Gergely szavaiból. Döntéshozói szándék egyelőre sem szigorításokra, sem enyhítésekre nincs, de bármi bekövetkezhet még. Az ünnepekre vonatkozóan remélhetőleg december 10-éig kialakul a kormányzati álláspont. Így egyelőre nem tudott választ adni a politikus arra kérdésre sem, hogy a külföldről karácsonyra hazatérőkre milyen beutazási-, illetve karantén-szabályok vonatkoznak majd.

A járvány terjedése csak a vakcinákkal állítható meg, több készítmény került kézzel fogható közelségbe azáltal, hogy lassan lezárják az ezekkel kapcsolatos fázis III. vizsgálatokat. A magyar kormány „mindenhonnan, ahonnan csak lehet” igyekszik beszerezni az oltóanyagot, ám idehaza kizárólag az a vakcina hozható forgalomba, amelyik a magyar hatósági vizsgálatok elvárásainak is megfelel. A hatékonyság és biztonságosság kontrollja sem az amerikai, sem az orosz, ahogyan a kínai, vagy izraeli vakcina esetében sem maradhat el. A magyar kormány 12 milliónál több adag vakcinát kötött le, ám a Pfizer arról informálta a kabinetet, hogy elsőként az Egyesült Államokba szállítanak oltóanyagot, a gyógyszergyár jelezte, hogy a lekötött előjegyzések fejében letett összegek felét visszafizeti. „Ebben nem lehet szolidaritásra számítani, a fejlesztő országok behozhatatlan előnyben vannak” – jegyezte meg Gulyás Gergely, és megismételte: az oltás önkéntes és ingyenes lesz.

Frissítés 2020. 11. 27.

A Magyar Orvosi Kamara pénteken délután tette közzé Pintér Sándor levelét, amely megerősíti a Gulyás Gergely bejelentését a szerződések aláírásának elhalasztásáról.

 

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink