hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A jogállási törvény egyes részeinek halasztását kérik a rezidensek

A Magyar Rezidens Szövetség szerint a béremelés és a hálapénz betiltása nem tűr halasztást, de az egyéb korlátozásokat el kellene napolni.

A Magyar Rezidens Szövetség (Rezidensszövetség) felhívta az Emberi Erőforrások Minisztériumának figyelmét, hogy az orvosok nem tudnának kellő szinten a betegellátásra fókuszálni a második hullám alatt, amennyiben az egészségügyi szolgálati törvény korlátozásai januártól hatályba lépnek.

A Rezidensszövetség által folytatott felmérés szerint a rezidens orvosok fele nem írná alá az új szerződést, ha máshol is jelentős áldozatok nélkül folytathatja szakorvosi képzését. A kórházi osztályokon a napi munka oroszlánrészét a rezidens orvosok végzik. Az ő munkájuk nélkül nem csak járványhelyzetben, de „békeidőben” is elképzelhetetlen a kórházak működése.

A Kormány jelentős összeget szán a béremelésre, ezért is sajnálatos, hogy a béremeléshez kapcsolt törvénymódosítás korlátozásai hatására mégis széleskörű elégedetlenség alakult ki az egészségügyben. Most a különleges jogrend alapján átmenetileg rendeleti úton is be lehet vezetni az új bértáblát, és felül lehet írni a törvényben elégedetlenséget kiváltó pontokat, vagy el lehet tolni azok bevezetését. De a felmérést kitöltők is egyértelműen kifejezték: hosszú távon a bizalom helyreállításához törvénymódosításra lesz szükség. A megígért béremelés viszont addig sem tűrhet halasztást.

A kormányzati közlések szerint jelenleg csak kormányrendeleti szintű szabályozást terveznek, ezért ennek tervezetéhez a személyes egyeztetést követően részletes javaslatcsomagot küldött a Rezidensszövetség is az EMMI számára. A Rezidensszövetség előremutatónak tartja, hogy a Kormány engedni látszik a 2 éves  „átvezényelhetőségből”. A 2 év helyett az új rendelettervezetben szereplő évi 100 nap azonban, ha egy évben az év végére, majd rögtön utána a következő év elejére esik, még mindig több mint fél évre is kettészakíthatná a családokat.

A javasoltak legfontosabb elemei:

  • A Rezidensszövetség is - valamennyi érdekképviselet és szakmai szervezet kérésével összhangban - kérte a Kormányt, hogy a most érvényes szabályokhoz térjünk vissza, melyek jelenleg is biztosítják a járványellátás helyszínén is a munkaerőforrást.
  • Javasoltuk továbbá, hogy az időtartam számítása ne naptári évre, hanem bármely tizenkét hónapra vonatkozzon, akit tehát pl. novemberben-decemberben kirendeltek, azt ne lehessen rögtön az új év elején is.
  • Egészségügyi dolgozó házaspárból csak az egyik felet lehessen kirendelni.
  • A lakhelytől távoli, kötelező kirendelés idejére ne csak az alapbér (ahogy a kormány új tervezete tartalmazta), hanem az ügyeleti díjak, túlóra-díjak is emelt összegben járjanak.
  • A szabadságok kapcsán is egyértelműsítés szükséges, hogy a kormány megnyugtassa a kollégákat, nem szűnik meg a ledolgozott évek, illetve az életkor, továbbá a nevelt gyermekek után járó többletszabadság.

A részletes javaslatok elérhetőek a lenti linkeken is:  https://rezidens.hu/atmenetileg-enyhulni-latszik-az-uj-szolgalati-torveny-szigora/

és https://www.facebook.com/rezidens/posts/3596008023770243

 A Rezidensszövetség támogatását fejezte ki továbbá a szakdolgozói képviseletek béremelési kéréseihez, ugyanis a fiatal orvosok több mint 70%-a tartotta elfogadhatatlannak, hogy egészségügyi munkatársaikra úgy vonatkoznak a szigorítások, hogy nem kapnak a már évekkel korábban betervezetthez képest további emelést.

(forrás: Magyar Rezidens Szövetség)
hirdetés

Könyveink