hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Alig akarnak háziorvosok lenni az orvostanhallgatók

Jelenleg az orvostanhallgatók csupán öt százaléka lenne szívesen háziorvos, közli egy friss kutatás alapján a Napi.hu.

Az orvostanhallgatók csupán 5 százaléka szeretne háziorvosként dolgozni a jövőben, a megkérdezettek 72 százaléka egyéb szakterületen helyezkedne majd el, míg a válaszadók negyedének nincs még preferált szakterülete – ez derül ki egy friss kutatásból a Napi.hu szerint.

A hallgatók tíz százaléka első választandó szakirányként a gyermekgyógyászatot választja, másodikként a háziorvostant, ez a hallgatók 4,7 százalékát teszi ki, harmadik szakirányként pedig 8 százalék jelölte meg az alapellátásnak ezen területét.

A felmérésben 465 negyed- és ötödéves orvostanhallgatót kérdeztek meg, a kutatás 2019. december és 2020. április között zajlott. A kutatást Mohos András, Kolozsvári László, Rinfel József, Varga Albert, Markó-Kucsera Mária és Torzsa Péter készítették. A tanulmány címe Orvostanhallgatók szakterület-választással kapcsolatos motivációi, fókuszban a háziorvosi hivatás, és elsőként a Lege Artis Medicinae orvosi szaklapban tették közzé.

Mint írják: az évente kiadott háziorvostan szakképesítések száma 2014 óta egyszer sem érte el a 150-et. Így a tanulmány szerint kijelenthető, hogy a jelenlegi szakképzési rendszer nem biztosít elegendő utánpótlást a háziorvoshiány megoldására.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink