hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

COPD Világnap

Aki fullad, az nem tud mozogni!

A súlyos oxigénhiány jelentősen korlátozza a betegek közlekedőképességét, ezért a mozgáskorlátozott kedvezmények kiterjesztését kéri a Légúti Betegek Országos Egyesülete a tartós oxigénpótlásra szoruló betegek részére.

A mai napon a COPD-re, a betegség jelentőségére és okára, valamint megelőzésének módjaira hívja fel a figyelmet a Légúti Betegek Országos Egyesülete (LÉBE).  A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség = chronic obstructive pulmonary disease) egy megelőzhető és kezelhető betegség, a légszomj és a köhögés a legfontosabb tünetei, írja dr. Mucsi János tüdőgyógyász szakorvos, a LÉBE elnöke az erzsebetgondozohaz.hu-n.

A világon 300 millióra becsülik a COPD-s betegek számát, jelenleg a 3. leggyakoribb halálok. Magyarországon a becslések szerint mintegy 600 000 COPD-s él, közülük 2018-ban 193 553 COPD-s beteg szerepelt a tüdőgondozók nyilvántartásában. Magyarországon kb. 20 000-re tehető azok száma, akik tartós oxigénkezelést kapnak a nehézlégzésük csökkentésére, a többségük COPD-s.

Nemcsak a COPD-s betegeket akadályozza a mozgásukban, közlekedésükben a fulladás, az oxigénhiány, hanem számos, bár ritkább légzőszervi betegség is, akik a COPD-s betegekhez hasonlóan tartós oxigénkezelésre szorulhatnak (pl. tüdőfibrózis, pulmonalis hipertónia, cisztás fibrózis, a tüdőt érintő kiterjedt daganatok). A szívelégtelenség súlyosabb formáiban is tartós oxigéntámogatásra lehet szükség. 

A LÉBE szerint a nehézlégzés ugyanúgy mozgáskorlátozó tényező, mint akinek mozgásszervi, idegrendszeri vagy perifériás keringési károsodás akadályozza a mozgását, közlekedését. A LÉBE ezért arra kéri a törvényhozókat, valamint az illetékes hatóságokat, hogy súlyos nehézlégzéssel küzdő betegek részére is tegyék elérhetővé a mozgáskorlátozottak számára elérhető kedvezmények igénybevételét.

Kérjük a társ betegszervezetek és az orvosi társaságok támogatását, illetve csatlakozását a kezdeményezésünkhöz, olvasható a honlapon.

(forrás: Légúti Betegek Országos Egyesülete)
hirdetés

Könyveink