hirdetés
2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés

A szervátültetettek 54 százaléka már a 3. oltást is felvette

A szervátültetettek 95 százaléka túlvan a második Covid-oltáson, 54 százalékuk pedig november közepéig már a harmadikat is felvette – derül ki egy friss felmérésből. Az eredmények megmutatják azt is, hogy egy betegszervezet milyen komoly hatást képes gyakorolni közösségére az egészségtudatos viselkedés érdekében.

2021 januárjában a szervátültetettek 74, márciusában pedig már 94 százaléka regisztrált a koronavírus elleni védőoltásra, szemben az országos 18, illetve 33 százalékkal. November közepére 95 százalékuk a második, 54 százalékuk a harmadik oltást is felvette. Beszédes adat az is, hogy 76 százalékuk esetében a velük élő valamennyi 12 éven felüli családtag, míg további 19 százalékuknál majdnem minden családtag beoltatta magát. Ennek az úgynevezett fészekoltásnak esetükben a legyengített immunrendszer miatt különösen nagy jelentősége van.

„Az országos átlag másfélszeresét meghaladó átoltottsági eredmény mögött az a járvány kitörése óta tartó folyamatos tájékoztatás állhat, amelyet szövetségünk a szakma útmutatásával és segítségével végez” – hívta fel az edukáció fontosságára a figyelmet dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) stratégiai és orvos igazgatója. Eddig 23, a laikusok számára is könnyen érthető videóanyag, két kerekasztal-beszélgetés és három szakmai összefoglaló előadás készült, amelyek mindig a járvány aktuális helyzetéhez, illetve a betegek által felvetett kérdésekhez igazodva adtak tanácsot, magyarázták el a teendőket a szövetség közösségi oldalain. Eredményeik alapján Grózli Csaba kiemelte: a betegszervezetek kulcsszerepet játszhatnak közösségük felvilágosításában és védelmében. Erre a döntéshozóknak is érdemes volna odafigyelni – tette hozzá.

A felmérés további adataiból az is kiderül, hogy az oltottak 58%-a nem említett mellékhatást, a többieknél múló izomfájdalom, fáradtság, hőemelkedés vagy fejfájás volt a leggyakoribb oltási reakció.

A szervátültetettek 21 százaléka már átesett a Covid-fertőzésen, kétharmaduk még az oltást megelőzően. A megfertőzöttek harmada szorult kórházi kezelésre, és ebben nincs benne az a száznál több beteg, aki a fertőzésben elhunyt. A legyengített immunrendszer következtében egyeseknél még a harmadik oltás után sem alakult ki elegendő ellenanyag, ezért számukra további oltás felvétele, illetve az országos átoltottság növelése jelenthet védelmet.

„Világosan látszik az adatokból, hogy a védőoltás a legtöbb esetben segít elkerülni még az immungyengített szervátültetettek esetében is a fertőzés súlyos, kórházi ápolást igényló állapotát, zárt terekben történő maszkviseléssel kiegészítve” – hangsúlyozta Grózli Csaba. A válaszadók 91 százaléka zárt terekben maszkot visel, és 99 százaléka kézfertőtlenítőt is rendszeresen használ.

A kutatásról
A Magyar Szervátültetettek Szövetségének negyedik országos online kérdőívét a november közepén végzett felmérés során csaknem hétszázan töltötték ki – dializáltak, szervre várók és szervátültetettek – az ország egész területéről. A mintegy 5200 magyarországi szervátültetett közül minden kilencedik részt vett a felmérésben. Az eredményeket a Magyar Transzplantációs Társaság XXII. kongresszusán ismertette a Magyar Szervátültetettek Szövetsége.
(forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége)
hirdetés

Könyveink