hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A nyár nagy kihívás az egészségügynek

A nyári szabadságolások próbára teszik a fővárosi sürgősségi centrumokat. A mentőszolgálat szerint ez nem okoz ellátási problémát, írja a Népszava.

Eredetileg a súlyos traumás sérülteket négy nagy fővárosi centrum valamelyikébe – a Merényibe, a Péterfybe, a Szent Jánosba, vagy a Honvédkórházba – kellene vinniük a mentőknek, csakhogy néhány hete a Honvédkórház bejelentette, hogy a nyáron 21 napra leállítaná a politraumatizáltak ellátását, mert a hét minden napjára nincs elég orvosuk. Ezzel lényegében 75 százalékra csökken a súlyos sérültek ellátását szolgáló kapacitás a fővárosban. Pedig a statisztikák szerint a balesetek csaknem harmada július, augusztusban történik.

Az ellátási feszültségek miatt május második hetében az országos tisztifőorvos egyeztető megbeszélésre hívta a főváros sürgősségi centrumainak vezetőit. Itt az a megegyezés született, hogy a Honvédkórház nem állhat le, de tehermentesítik. Ezért a nyár végéig egyidejűleg csak három centrum fogadja majd politraumatizált baleseteseket, így mindegyikük minden negyedik napon pihenőt kap, ennek területi betegeit pedig a többiek látják el.

Június 13-án újabb egyeztetésre hívta a szakhatóság az érintett vezetőket, ahol a Népszava információi szerint kicsit szigorítottak az alig két hete működő rendszeren: az éppen pihenőt tartó centrumnak a jövőben úgynevezett készenléti ügyeletet kell ellátnia. Azaz az orvosainak készenlétben kell állniuk, és ha megtelnek a súlyos sérültekkel az éppen szolgálatban lévők, akkor be kell menniük dolgozni. A lap kérdésére, hogy a új helyzetből adódott-e bármilyen ellátási feszültség, az Országos Mentőszolgálat sajtóosztálya azt válaszolta:  politraumatizált sérültből fővárosban átlagosan napi 1-5 van, és szerintük az új rendszer sem hosszabb várakozást, sem ellátási nehézséget nem eredményez, továbbá az általános traumatológiai ellátást (amely ezután is az eddig szokásos ügyeleti rendben zajlik) sem befolyásolja.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink