hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Akadozó egyeztetések – mi lesz a bértábla korrekciójával?

A miniszterelnökre várnak az egészségügyiek

A szakdolgozói kamara a kollektív szerződés legutóbbi tárgyalása előtt írásban jelezte: távol marad az egyeztetéstől, szerintük ugyanis a tárgyalásokon elhangzottaknak hónapok óta nincs foganatja, tudta meg a MedicalOnline.

Nem történt érdemi előrelépés a kollektív szerződés (ksz) kihirdetése és ágazati kiterjesztése, valamint a további fejezetek tárgyalása ügyében, így egyelőre hiába várják az egészségügyiek, hogy a pozitív eredmények a gyakorlatban is megjelenjenek – ezt írta a legutóbbi, július 19-ei tárgyalási fordulót megelőzően a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) abban a levélben, amely a MedicalOnlinehoz is eljutott. A levelet Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak címezték, és az áll benne, hogy a kamara országos elnöksége úgy döntött, a szerdai egyeztetésen, mint az MSZ EDDSZ stratégiai partnere, nem kívánnak részt venni.

Bár a szerdai egyeztetésről az államtitkárság csütörtökön délután kiadott egy közleményt, abban nem jelzik, hogy a mintegy 45 ezer, az állami szférában foglalkoztatatott szakdolgozót képviselő MESZK nem volt ott a megbeszélésen. Ez csupán a figyelmes olvasó számára derülhet ki, amikor is arról szólnak, hogy a tagdíjátvállalásról szóló megállapodás ksz-be foglalását a sztrájktárgyalók mellett csak két ágazati hivatásrend, az orvosi és a gyógyszerészi kamara képviselői írták alá.

Miniszterelnöki fogadásra várva

A ksz tárgyalásokról egyébként korábban – a felek egyetértésével – rendre az államtitkárság számolt be közleményekben. Ez a trend hosszú idő után május 11-én tört meg, amikor is Cser Ágnes adott tájékoztatást arról, hogy – amennyiben a vállalati szférához hasonlóan az egészségügyi intézmények is „megtarthatják” az 5 százalékos járulékcsökkentésből eredő, 8,9 milliárd forintos megtakarítást – már csak 21,1 milliárd hiányzik ahhoz a 30 milliárdhoz, ami ahhoz szükséges, hogy a minimálbér és a bérminimum idei emelése miatt ne csússzon össze a tavaly elfogadott egészségügyi bértábla. Cser egyben közölte azt is, hogy ragaszkodnak a 2016-ban megkötött bérmegállapodáshoz, amelynek legkésőbb május 19-ig akarnak érvényt szerezni annak érdekében, hogy a 2017. évi költségvetést már eszerint módosítsa a parlament.

Lapunk a kitűzött dátumot követően megkereste az MSZ EDDSZ elnökét, aki akkor úgy nyilatkozott, mivel érdemi előrelépés nem történt, így levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, támogatását kérve ügyükhöz, június 1-jéig várva a kormányfő válaszát. Valószínűsíthető, hogy e megkeresés eredményeként június első napjaiban a miniszterelnökség munkatársai egyeztetésre hívták a sztrájktárgyalókat és stratégiai partnereiket. A MedicalOnline úgy tudja, a részvevők annak ellenére nem kaptak ígéretet a 30 milliárd forintos forrás biztosítására, hogy a miniszterelnökség képviselője úgy látta, vannak olyan tartalékkeretek, amelyekből biztosítani tudnák ezt az összeget. Ellenben azt tanácsolta az érintetteknek, hogy kérésükkel forduljanak személyesen a miniszterelnökhöz. Ennek értelmében a szervezetek találkozót kértek Orbán Viktortól, amely azonban cikkünk megjelenéséig nem jött létre. Viszont az idei évi költségvetés módosítását azóta elfogadta a parlamenti többség, és abban nem szerepel a bértábla rendezésére szánt 30 milliárd forint.

Nem is tudnak róla

Mindemellett a kormány számos olyan, az ágazatot érintő intézkedést hoz, amit az egészségügyieket képviselő szervezetekkel nem egyeztet. Ilyen volt a védőnői szolgálatok havi 33 ezer forintos finanszírozási többlete, amiről korábban már beszámoltunk, de – mint az a MESZK citált leveléből kiderül – azóta is történt hasonló.

Sajnáljuk azt is, hogy többszöri kezdeményezésünk ellenére csak a médiából értesülünk az egészségügyet, valamint a szakdolgozókat érintő változtatásokról – említi meg a levélben Balogh Zoltán, a MESZK elnöke, példaként hozva a legutóbbi intézkedést, amikor is a Szerbiából és Ukrajnából érkező ápolók, szakápolók alkalmazásának híre előtt álltak értetlenül, akiknek nem kell munkavállalási engedélyt kapniuk ahhoz, hogy a magyar kórházakban dolgozhassanak.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink